ABT blog

A

Felkészülés az online számlázásra

A számlázó szoftverek online adatszolgáltatására vonatkozó szabályok ugyan csak 2018. július 1-én lépnek majd életbe, a felkészülést már érdemes most megkezdeni. A számlázáshoz kapcsolódó online adatszolgáltatás teljesítésére áfa köteles belföldi vállalkozások, mind az áfa regisztrált vállalkozások kötelezettek lesznek.

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

A közelmúltban több új információ is napvilágot látott az online számlázás 2018. július 1-től várható bevezetésével kapcsolatban, jelen hírlevelünkben összefoglaljuk az adatszolgáltatás bevezetésével kapcsolatos tudnivalókat.

Tervezet a 23/2014. NGM rendelet módosításáról

A tervezet alapján az alábbiak szerint változik a rendelet:

  • A számlázó programnak a kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat Áfa törvény szerinti kötelező adattartalmát, azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítania kell a NAV részére, ha a számla adótartalma a 100.000 Ft-ot meghaladja.
  • Az adatszolgáltatás adózói regisztrációt követően kezdhető meg, amely magában foglalja az adatszolgáltató végpont és számlázó program regisztrálását is.
  • Ha a számla kiállításakor az adatszolgáltatás technikai okok miatt nem teljesíthető, akkor az adatszolgáltatást az üzemzavar megszűnését követő 24 órán belül kell a NAV részére továbbítani.
  • a rendelet a 4. számú mellékletében tartalmazza az adatszolgáltatás sémaállományát.

Gyakorlati információk

A gyakorlatban a számlázó programnak ki kell válogatnia az alábbi feltételeknek megfelelő számlákat:

  • számla, vagy számlával egy tekintet alá eső bizonylat
  • magyar adóalany vevő
  • min. 100 ezer Ft áthárított áfa
  • vagy olyan bizonylat, ami az előbbi feltételeknek megfelelő bizonylatot korrigálja

A számlázóprogramnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a fenti feltételeknek megfelelő számlák meghatározott adattartalmát automatikusan, emberi beavatkozás nélkül továbbítsa az adóhatóság részére, így a napi munka során nem jelent majd plusz feladatot az adatszolgáltatás teljesítése.

Az online számlázás bevezetése hosszú távon csökkenti az adminisztratív terheket, mert kiváltja a belföldi összesítő jelentést a kimenő számlákra vonatkozóan és a számlázó program bejelentési kötelezettséget.

Bevezetés fázisai

A bevezetés 3 lépésben történik, melyből az első két fázis a tesztelést szolgálja.

1. fázis - 2017. július 1-2017. december 31-ig

A szoftverfejlesztőknek lehetőségük van az XML állományok sémának való megfelelését ellenőrizni a ún. KOBAK rendszerben. A KOBAK rendszer a https://onlineszamla.nav.gov.hu/ linken jelenleg is elérhető, használatához előzetes regisztráció szükséges. A használat feltétele egy fix IP cím.

2. fázis 2018. január 1-től – 2018. június 30-ig

A tervek szerint lehetőség lesz arra, hogy a tesztelést ne egyedi adatfájl feltöltsével, hanem a számlázóprogram adatszolgáltatásán keresztül teszteljék a fejelsztők. A beérkezett adatszolgáltatások még nem váltják ki a belföldi összesítő jelentéseket, azokat 2018. június 30-ig mindenképp be kell nyújtani, akkor is, ha már működik az adatszolgáltatás.

3. fázis 2018. július 1-től

Ezzel az időponttal fog változni az adaszolgáltatás összeghatára 100.000 Ft-ra, ekkor lép életbe az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettség. 2018. július 1. után minden beérkezett adat érvényes adatszolgáltatásnak számít.

Cégünk megkezdte a saját számlázási rendszerének tesztelését, amely révén tapasztalatokat igyekszünk gyűjteni. Ezeket a tapasztalatokat olvasóinkkal is meg fogjuk osztani az abt.hu/hu/blog honlapunkon.

Fentiekkel kapcsolatos kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre.

Üdvözlettel:
ABT Treuhand csoport

Megjelent: 2017. augusztus 28. | Témakör:

Szerző
Láng József
Adószakértő, ügyvezető
[email protected]

Szerző
Takó Dániel
Menedzser, adóadminisztrációs szolgáltatások
[email protected]

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.