ABT blog

A

Cégkapu aktualitások

Cégkapuval kapcsolatos utolsó blog bejegyzésünk óta több kérdés tisztázódott, valamint újabb információk jelentek meg, melyeket ezúton osztunk meg.

 

  • A nagyjából 700 ezer cégkapu regisztrációra kötelezettből az augusztusi határidő ellenére október végéig is körülbelül 300 ezren regisztráltak. December végéig a mulasztók még szankció nélkül eleget tehetnek kötelezettségüknek.
  • A július elején indult regisztrációs felület csak a regisztráció lehetőségét biztosítja, a tárhely szolgáltatás 2017. december 1-én indul.
  • Űrlapkitöltő alkalmazás segítségével történő regisztráció során minden karakternek jelentősége van, így a cégadatok és a természetes személy azonosítók megadása során figyeljünk a pontos kitöltésre, ellenkező esetben sikertelen lesz a regisztráció. Így például a cég hosszú nevénél a cégnyilvántartásban szereplő hosszú név szükséges, tehát ha ott Korlátolt Felelősségű Társaság szerepel, akkor a Kft. rövidítés miatt a regisztrációt elutasítják. Másik gyakori probléma, ha a természetes személy születési helyénél nem adunk meg kerületet annak ellenére, hogy a központi személyi adat nyilvántartásban így szerepel.
  • Sok bonyodalmat okozott a képviseletre jogosult, de a magyar személyi adat nyilvántartásban nem szereplő külföldi személyek regisztrációja, mely egy fejlesztésnek köszönhetően most már lehetséges, azonban csatolni szükséges a személyazonosság igazolására alkalmas okmány(ok) másolatát
  • Űrlapos regisztráció esetén két hónapot kellett várni az ügyintéző általi feldolgozásra, az ügyintézési idő azonban időközben 1-2 hétre rövidült.
  • A cégkapu és az ügyfélkapu szolgáltatás egy felületen lesz elérhető, a belépéskor kell majd eldönteni, hogy magánszemélyként vagy cég nevében szeretnénk használni.
  • A NAV a tervek szerint 2018. első félévében még elfogadja az ügyfélkapun benyújtott dokumentumokat, de emellett már a cégkapun keresztüli beadásra is lehetőség lesz

 

A cégkapu bevezetés következő mérföldköve tehát a december elején induló tárhely szolgáltatás. Aki pedig még nem tett eleget regisztrációs kötelezettségének, az év végéig mindenképpen pótolja.

Megjelent: 2017. november 7. | Témakör: Adózás Üzlet