Country by Country Report MagyarországonTisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!


Törvénybe iktatták Magyarországon a Country by Country Report részleteit. A transzferárazást érintő adatszolgáltatási kötelezettség egy olyan akciósorozatnak a része, amely az adóelkerülés visszaszorítását nemzetközi szinten szolgálja (BEPS akcióterv).

Kötelezettek köre, kiknek kell Magyarországon CbCR-t teljesíteni?

A riport alól azon multinacionális vállalatcsoportok mentesülnek, amelyeknek a tárgyévet megelőző évben a konszolidált árbevétele nem érte el a 750 millió eurót, ez Ft-ban 237 milliárd forintot tesz ki. Ha a vállalatcsoport árbevétele ezt az összeget meghaladja, a tagok adatszolgáltatásra lehetnek kötelezettek.

A jelentés elkészítése Magyarországon az alábbi csoporttagok részére lesz kötelező.
  1. a végső (legfelsőbb) anyavállalat, ha annak adóügyi illetősége Magyarországon van
  2. a magyar csoporttagnak kell országonként jelentést benyújtania, ha
  • a végső anyavállalatnak nincs jelentéstételi kötelezettsége az adóügyi illetősége szerinti államban
  • a végső anyavállalatnak olyan államban van jelentéstételi kötelezettsége, amellyel Magyarországnak nincsen az illetékes hatóságok közötti elismert megállapodása,
  • a csoportnak nincs olyan tagja, amely köteles lenne jelentést készíteni a csoport valamennyi EU-ban illetőséggel rendelkező tagjáról
  1. a kijelölt csoporttag magyar adóügyi illetőségű: a csoport a magyar tagvállalatot jelölte ki arra, hogy teljesítse az adatszolgáltatási kötelezettséget valamennyi, az Európai Unióban adóügyi illetőségű csoporttagja után.

Az adatszolgáltatásra 12 hónap áll rendelkezésre a pénzügyi év végétől. A pénzügyi év végéig az adóhatóságot tájékoztatni kell a jelentési kötelezettségről, illetve a jelentés alóli mentesülés okairől.

A végső anyavállalatoknak illetve a kijelölt anyavállalatoknak először a 2016-ban kezdődő üzleti évről kell adatot szolgáltatnia, a többi csoporttagnak először a 2017-ben kezdődő üzleti évről


Az adatok továbbítása

Az adóhatóságok a pénzügyi évet követő 15 hónapon belül továbbítják az országonkénti jelentésben szereplő adatokat az érintett államoknak, első alkalommal 18 hónapon belül.

Az adóhatóságok a kapott adatokat kockázatelemzési célra, valamint gazdasági és statisztikai elemzések céljára használhatják fel. A jelentés alapján az adóhatóságok nem állapíthatnak meg adókülönbözeteket, azonban jogosultak azokat további ellenőrzési célra felhasználni.

A hibás vagy hiányos adatszolgáltatás 20 millió Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

Jelentés adattartalma

A jelentésnek tartalmaznia kell államonkénti bontásban
  • a kapcsolt felektől származó bevételeket, független felektől származó bevételeket, illetve ezeket összesen

  • az adózás előtti eredményt, nyereségadót, jegyzett tőkét, eredménytartalékot, foglalkoztatottak számát, tárgyi eszközöket

  • a csoporttagok felsorolását adó-jogrendszerenként, fő tevékenységi körök felsorolását, betöltött funkciókat.


Az új szabályozás a 2013. évi XXXVII. számú törvény, az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól módosításaként jelent meg.

A rendszerszintű újdonság miatt javasoljuk az adatszolgáltatási kötelezettségeket, illetve bejelentési kötelezettséget előzetesen megvizsgáni, amelyben kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre.

Üdvözlettel:
ABT Treuhand csoport

Láng József Kardos Péter Gálfy Lívia
partner                               partner, adótanácsadási szolgáltatások szenior adótanácsadó
jozsef.lang@abt.hu peter.kardos@abt.hu livia.galfy@abt.hu

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat. www.nexia.com
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
 
 

Tagságaink

PLOGO PLOGO PLOGO PLOGO PLOGO PLOGO

Kapcsolat

Nemzetközi kapcsolataink

Nemzetközi kapcsolataink

ABT Treuhand

ABT Treuhandgesellschaft AG

ABACOR Revisions AG

www.abt.ch

NEXIA

NEXIA International

www.nexia.com

Copyright 2017 ABT. All Rights Reserved. | Adatvédelmi nyilatkozat | Cookie ("süti") szabályzat | Gyakornok | Web: Collective Media