ABT blog

A

A 10 legdrágább fővárosi kerület – ahány hely, annyi szokás – idegenforgalmi adó

Megjelent: 2015. február 28. | Témakör: Üzlet

Fővárosiként viszonylag kevesekkel fordul elő, hogy budapesti szállodában éjszakáznának. Ha mégis, akkor viszont azt tapasztalhatják, hogy az olcsóbb vagy borsosabb szobaárat még további 4% idegenforgalmi adó is terheli több fővárosi kerületben.

Köszönhető ez annak, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük van saját hatáskörben a tételes idegenforgalmi adó helyett százalékos adót kivetni. Ennek mértéke 4%.

A fővárosi kerületek közül az I., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX., XII., és XIII. kerületben döntöttek úgy, hogy az ott eltöltött éjszakák áfa nélküli szállásdíja után 4% adót szednek be. Vidéken nem ilyen népszerű ez a megoldás, csak két település, a Somogy megyei Kutas és a Vas megyei határfalu, Kercaszomor vetette ki a 4 %-os adót.

A tételes idegenforgalmi adó, ami a vendégéjszakák után fizetendő 18 év felett, Gyöngyösön a legmagasabb, ott 505 Ft-ot kell fizetni éjszakánként. Ezt követi Mórahalom, Martfű, Szentgotthárd, Tapolca és Tihany, ahol 500 Ft-ba kerül a városnál egy éjszaka. Más településeken, ahol tételes idegenforgalmi adót vetettek ki, 50-496 Ft-ig terjed az adótétel naponta.

A 4%-os idegenforgalmi adó egy éjszakára vetítve Budapesten igen széles skálán mozog. A díjak spektruma szállodakategóriától függően az alábbiak szerint alakult 2014-ben: az 5 csillagosok meghaladták az 1100 Ft-ot naponta, a 4 csillagosok adója 537 Ft-ra jött ki, a 3 csillagos szobák után „csak” 363 Ft-ot kértek átlagosan. (Forrás KSH, budapesti nettó szobaárak 2014.) Így a %-os adó sok esetben meghaladja a tételes adó összegét.

A fentiektől eltérően számos település van Magyarországon, ahol nem vetettek ki egyáltalán idegenforgalmi adót. Persze senkinek sem javaslom, hogy ez alapján válasszon magának szállást!