ABT blog

A

Adóazonosító jel és adókártya mindenek felett

Megjelent: 2015. február 14. | Témakör: Üzlet

2016. január 1-jétől a családi adókedvezmény nyilatkozat csak úgy lesz érvényes, ha a gyerekek (eltartottak, kedvezményezett eltartottak) adóazonosító jele is szerepel rajta.

Sok szülőnek okozhat fejtörést, hogy a gyermeke kapott-e már a születéskor adószámot, és ha igen, akkor hol lehet az adókártya. Sajnos egyelőre nincs olyan felület, ahol ezt az adatot egyszerűen le tudnánk kérdezni, kizárólag személyesen lehet érdeklődni a NAV ügyfélszolgálatokon.

Az alábbiakban segítséget nyújtunk a probléma végiggondolásában azzal, hogy összefoglaljuk, mikor és milyen feltételekkel juthatott gyermekük adóazonosítóhoz.

Az utóbbi tíz évben fontos változásokat vezetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adóazonosítóval, adókártyával kapcsolatosan.
A 2005. december 31-ig született gyerekek esetén csak igénylés útján lehetett hozzájutni az azonosítóhoz, de 2006 első napjától az újszülöttek az önálló életkezdési támogatás okán már automatikusan kaptak egy nyolcjegyű adóazonosítót, melyet levélben küldtek ki a szülőknek.
A második fontos változást a 2008-as év hozta, ugyanis 2008. december 8. óta már nemcsak az azonosító számsort, hanem az adóigazolványt is automatikusan kiállítja és postázza az állam a gyermekek születésekor.

Na de mi a teendő, ha valakinek a gyermeke 2006. január 1. és 2008. december 8. között született, és a szülő nem írta fel, vagy esetleg sehol sem találja gyermeke adóazonosító jelét? Ilyen esetben a hozzánk legközelebb eső NAV ügyfélszolgálatra személyesen be kell térnünk és az ügyintézők pár perc alatt kiállítják az igazolást a gyermek adóazonosító jeléről. Azt javasoljuk, hogy ekkor egyúttal igényeljék meg az adóigazolványt is, és így két legyet tudnak ütni egy csapásra.

Azoknak, akik tudják a gyermek adóazonosító jelét, de nem kapták meg anno az adóigazolványt, vagy esetleg elveszítették, és rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval (www.magyarorszag.hu), a T34-es nyomtatványt kell beküldeniük az adóhatóságnak. Az adóigazolvány első alkalommal történő kiállítása díjmentes.

Mivel akár egy-két hónapba is telhet, mire megérkezik az igazolvány vagy az adóazonosító jelről szóló igazolás, ezért érdemes azt minél előbb megigényelni.

UPDATE:

Évközi jogszabályváltozás következtében a gyermekek adóazonosító jelét csak 2017. január elsejétől kell a kifizetőknek (munkáltatóknak) adott nyilatkozatban és az éves adóbevallásban feltüntetni.

Az országgyűlés 2015. szeptember 8-án kötelezte az állami adóhatóságot a 2016. december 31-ig 25. életévüket nem betöltő magánszemélyek adóazonosító jelének hivatalból történő megállapítására, így a 2015-2016. évekre vonatkozó családi kedvezmény érvényesítéséhez elég a gyermekek (eltartottak) természetes személyazonosító adatait és lakcímét megadni.

Hozzászólások

 1. Üdvözlöm,
  a 2016. előtt született gyermekek adószámát meglehet valahogy online tudni vagy mindenképp a NAV ügyfélszolgálata kell hozzá személyesen?
  Köszönöm!
  1. Tisztelt Drabant Úr!

   Azt tanácsolom, hogy a NAV Ügyfélszolgálatát keresse fel, vagy esetleg telefonon próbáljon érdeklődni webes felületről (nekünk nincs tudomásunk online lekérdezés lehetőségéről).

   Üdvözlettel:

   Mondi Zsombor

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.