Aktualitások

A

Adóváltozások 2018-ban

Megjelent: 2018. február 7.

A 2018. évi adóváltozásokról szóló hírlevelünk az idén érvényes legfontosabb szabályokat foglalja össze adónemenkénti bontásban. Az idei adózási környezetet kedvezőbbé teszi egyes termékek, szolgáltatások áfa-kulcsának csökkentése, az adókedvezmények és adómentes juttatások körének bővítése.

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

Hírlevelünkben a 2018-ben érvényes módosításokat foglaljuk össze.

1. Személyi jövedelemadó, járulékok

 • Két gyermek esetén a tavalyi 15 000 Ft-ról 17 500 Ft-ra emelkedik gyermekenként a havi adókedvezmény mértéke.
 • A tavaly bevezetett adómentes juttatás, a munkavállaló lakásbérleti díjának munkáltató által 5 évig történő megtérítése (ún. „mobilitási célú lakhatási támogatás”) esetén emelkednek az értékhatárok.
 • A munkáltató által a munkavállalótól a munkaviszony fennállása alatt átvállalt diákhitel törlesztés 2017. november 11-től vált adómentessé a havi minimálbér 20%-áig, de legfeljebb a kötelező törlesztő részlet erejéig, amelyről a Diákhitel Központ Zrt. évente értesíti a munkavállalót.

Saját gépjármű-használathoz kapcsolódó költségtérítések

 • 2018-tól nem csak a saját és a házastárs, hanem a közeli hozzátartozók tulajdonában álló vagy általuk lízingelt gépjármű hivatali, üzleti célú használata esetén is elszámolható a 15 Ft/km adómentes költségtérítés. A tulajdonjogot az új szabály szerint a gépjármű törzskönyvével, zárt végű lízing esetén szerződéssel, számlával kell igazolni.

Járulékcsökkentés

 • A szociális hozzájárulási adó mértéke 2018. évben a tavalyi 22%-ról 19,5%-ra csökken. Ezzel összefüggően a 22%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) is 19,5 %-ra csökken.
 • 2018. január 1-jétől megszűnik az ingatlan bérbeadásból származó 1 millió Ft-ot meghaladó jövedelem után korábban fizetendő 14%-os EHO.
 • A járulékcsökkentés következményeként a személyi jövedelemadó alapja a 2018. évre megállapított jövedelem 84%-a, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a 19,5%-os szociális hozzájárulási adó vagy a 19,5%-os mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (pl. az önkéntes pénztár által a magánszemély tag javára jóváírt támogatói adomány esetén).

A béren kívüli és egyes meghatározott, kedvezően adózó ún. cafeteria-juttatásokról szóló, 2018. évi tájékoztatónkat külön hírlevélben olvashatják.

2. Általános forgalmi adó

 • 2018 vezető témája minden bizonnyal a 100 eFt áfa-tartalmú számlákról július 1-jétől teljesítendő valós idejű adatszolgáltatás lesz. Az adóhatóság által üzemeltetett Online Számla (korábban: KOBAK) rendszerben már tesztelhetők az adatállományok, és a fejlesztők magyar és angol nyelven egyeztethetnek a NAV informatikusaival.
 • 5%-ra csökkent a hal, a sertés-belsőségek és vágási melléktermékek, az internet-szolgáltatás és az éttermi szolgáltatás áfája. Utóbbit azonban egy új adó, a 4%-os mértékű turizmusfejlesztési hozzájárulás is terheli 2018-tól.
 • Nem csak a minősített, hanem a kevésbé szigorú feltéteket teljesítő megbízható adózók is mentesülnek az adóraktározáshoz kapcsolódó adóbiztosíték nyújtása alól. (Az ügyfél státusza továbbra is lekérdezhető a NAV rendszeréből.)
 • Az Art. változása miatt számos eljárási szabály átkerült az áfa-törvénybe (pl. az adóraktárra, a közvetett vámjogi képviselőre, a speciális jogállások választására, bejelentésére és az összesítő nyilatkozatra vonatkozóan).

3. Társasági adó

 • A társasági adó kulcsa továbbra is 9%.
 • Nagyvállalkozások termék-diverzifikációt ill. új eljárási innovációt eredményező nagyberuházásaik után a közép-magyarországi régióban adókedvezményt vehetnek igénybe. A beruházás minimális mértéke 3 Mrd Ft munkahely-teremtés, ill. 6 Mrd Ft tárgyieszköz-beszerzés esetén.
 • Új adóalap csökkentő tétel az elektromos gépjármű töltésére vagy energiatárolójának cseréjére alkalmas töltőállomás bekerülési értéke (egy speciális, megtérüléstől függő felső korláttal).
 • 10%-nál kisebb mértékű részesedésre is lehet a bejelentett részesedésekre vonatkozó előnyös szabályokat alkalmazni.
 • 2018-tól a röplabda is látvány-csapatsportnak számít.
 • Továbbra is van lehetőség a társasági adó felajánlására. A korábbi szabályokkal ellentétben az utólagos jóváírást a NAV külön kérelemre akkor is teljesíti, ha max. 15 napos késedelemmel történt az adóelőleg ill. adó megfizetése.
 • Az új Art. miatt átkerült a társasági adó törvénybe néhány eltérő üzleti évesekre vonatkozó szabály, a külföldi építkezések telephelyére vonatkozó rendelkezések és az ingatlannal rendelkező társaság tagjára vonatkozó szabályok

4. Egyéb adók

Helyi adók

 • A cégbíróságon bejegyzett székhelyről, telephelyről az illetékes önkormányzat automatikusan tudomást szerez, így ezekhez kapcsolódóan nem kell külön bejelentkezni az iparűzési adó és idegenforgalmi adó alá.
 • Az iparűzésiadó-bevallás a központi ÁNYK-szoftverrel és meghatalmazással is benyújtható, melyet a NAV az illetékes önkormányzathoz továbbít.
 • A törvény iparűzésiadó-telephelyként nevesíti a napelem-erőművet.

Illetékek

 • A vásárolt és eladott lakások értékének különbözetére alkalmazható illeték-alap kedvezménynél a korábbi max. 1 év helyett a max. 3 évvel korábban eladott lakás értéke is figyelembe vehető. Ugyanez a határidő érvényes, ha a magánszemély a kisebb értékű lakás szerzéséhez kapcsolódó mentességet kívánja alkalmazni egy korábban eladott nagyobb értékű lakásra tekintettel.
 • A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) levonható a lakás forgalmi értékéből az illetékalap meghatározásakor.

Kisvállalkozói adózás

 • Ügyvédi iroda is lehet KATA-alany.
 • A KIVA-kulcs 14%-ról 13%-ra csökken, és kedvezőbbé válnak a veszteségelhatárolási szabályok.

A fentiekben részletezett szabályok értelmezésével kapcsolatban munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre.

Üdvözlettel:

ABT Treuhand csoport

Cseuz Ákos
Adótanácsadó menedzser
akos.cseuz@abt.hu

dr. Pétervári Orsolya
Kiemelt adószakértő
orsolya.petervari@abt.hu

Láng József
Adószakértő, ügyvezető
jozsef.lang@abt.hu

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.