ABT blog

A

Anonim adatbázis nem alkalmazható transzferár célokra

Megjelent: 2015. február 24. | Témakör: Üzlet

A korábban bemutatott funkcionális elemzést egy adatbázis szűrés előzi meg. Kérdés azonban, hogy milyen adatbázis használható erre a célra. Egy elterjedt tévhittel szemben a NAV állásfoglalása kimondja, hogy anonim adatbázis nem használható transzferár dokumentációs célokra.

Sokféle adatbázis létezik, van, ami ingyenes, de esetleg sokat kell vele dolgozni, és vannak nagyon drágák is, amik már sok mindent tudnak, jelentősen megkönnyíthetik a munkát. Ami viszont nem megfelelő a piaci ár megállapításra, az az anonim adatbázis. Ebből csak százalékokat ad ki a rendszer, cégneveket (azonosítókat) viszont nem.

Nem lehet ugyanis manuális szűrést végezni olyan találatokon, amelyeket nem nevez meg konkrétan az adatbázis. Ilyenkor nem válik lehetővé a találatok felülellenőrzése más forrásból, nem tudok meggyőződni róla, hogy valóban csak papírboltokat veszek számításba.

Azon felül, hogy így nem lesz helyes a piaci ár levezetés, még kockázatokat is veszünk a nyakunkba. Az anonim adatbázis alkalmazása egyrészt azért kockázatos, mert bírságnak tesszük ki a céget, hiszen nem tartjuk be az előírásokat. Másrészt feladjuk a magas labdát a revizornak az által, hogy ha a mi módszerünk nem helyes, ő bármilyen más módszert alkalmazhat, amivel eltérő megoldásra is juthat. Ez a ziccer viszont már adóhiányt és adóbírságot is eredményezhet a társasági adóban.

Feltettük a kérdést az adóhatóságnak, hogy lehet-e helyes egy olyan piaci ár megállapítás, amely nem tartalmaz manuálist szűrést (vagy funkcionális elemzést). A kapott állásfoglalás egyértelműen leszögezte, hogy „a manuális szűrés elmaradása a NAV által tapasztalt gyakori hibák közé tartozik. Önmagában ugyan a szokásos piaci ár meghatározásának forrásaként nem zárható ki az anonim adatbázisok figyelembevétele, de – mivel azok alkalmatlanok az összehasonlíthatóság érdekében szükséges korrekciók elvégzésére – a használhatóságuk, bizonyító erő szempontjából, igen korlátozott.”

Bár az anonim adatbázisok olcsóbb megoldást kínálnak a transzferár problematikára, az így kockáztatott bírság vagy adóhiány azonban a költségek sokszorosára is rúghat.