ABT blog

A

Autópályadíj áfája – fából vaskarika

Megjelent: 2015. február 21. | Témakör: Üzlet

Az áfa irányelv, így a magyar jogszabályok is számos szolgáltatás esetén lehetővé teszik, hogy a külföldi szolgáltatást nyújtó helyett (jelöljük DE-vel) a magyar igénybe vevő (HU) fizesse meg az adót fordított adózási eljárásban. Ezzel mentesítve a külföldi vállalkozót a magyar adószám kiváltásától abban az esetben, ha az igénybe vevő magyarországi áfa alany.

Ilyen szolgáltatások lehetnek:

  • a fő szabály szerinti szolgáltatások, vagyis amelyeket a tv. nem szabályoz külön, pl. tanácsadás, jogi szolgáltatás, fordítás
  • az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások
  • személyszállítás
  • kulturális, tudományos, sport (és egyéb) rendezvényen való részvételre jogosító belépő jegy (nem csak jegy formájában)
  • közlekedési eszközök rövid távú bérbeadása
  • éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások

Ez a szabályozás vonatkozik azokra a külföldi vállalkozókra is, akik bár adószámot kértek Magyarországon, de telephellyel még sem rendelkeznek belföldön, vagyis nem minősülnek Magyarországon letelepedettnek (DE), mert nincs itt személyzetük, eszközük.

Tegyük fel, hogy egy külföldi vállalkozó (DE) Magyarországon autópálya használati díjat közvetít. Erre is a fenti szabályozás vonatkozik, mert az úthasználat ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak minősül. A vevői között szerepel magyar vállalkozás (HU), külföldi vállalkozás (EU-s vagy 3. ország), és nem áfa alany személy is. Attól függően, hogy ki a vevő, a külföldi vállalkozásnak a következőképpen kell eljárnia:

  1. külföldi vállalkozás és nem áfa alany személy részére értékesített autópálya díj: a szolgáltatás után meg kell fizetni a magyar áfát, ezért a külföldi vállalkozó (DE), aki Magyarországon adószámmal rendelkezik, 27% áfa felszámításával számlázza a szolgáltatást.
  2. ha magyar vállalkozás a vevője, akkor a magyar vevőnek (HU) kell felszámítania az áfát, mert a szolgáltatásnyújtónak nincs Magyarországon telephelye. Nem választás kérdése az áfa felszámítása, akkor sem, ha a szolgáltató rendelkezik magyar adószámmal. Ekkor életbe lép a fordított adós szabály, és a külföldi vállalkozó (DE) nem is használhatja magyar adószámát.

Így adódik, hogy egy magyar adószámmal rendelkező külföldi vállalkozó, egy Magyarországon teljesülő szolgáltatást hol a magyar adószámáról áfásan, hol az eredeti, pl. német EU-s adószámáról adómentesen számláz, attól függően, hogy ki a vevője. Nehéz feladat elé állítva ezzel a saját számlázási rendszerét és alkalmazottait.