ABT blog

A

Az áfa-bevallási sorok titkos élete

Megjelent: 2017. december 4. | Témakör: Adózás

A tudósok az emberi agy kapacitását kb. 2,5 millió gigabájtra becsülik. Ennek alapján az adótanácsadók agya elvileg képes lenne a NAV honlapján fellelhető mintegy 663 féle nyomtatvány tartalmának fejben tartására. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy még az áfa-bevallás kitöltési útmutatóját sem tudjuk rendesen megjegyezni, pedig az csak 82 oldal. Sebaj, így legalább mindig tartogat érdekességeket az M lapok nélkül is min. 108 bevallási sorral rendelkező nyomtatvány - ezekből válogattunk néhányat ebbe a bejegyzésbe.

Termékexport

Ki ne tudná, hogy a bevallás 01. sorában kell a közösség területén kívülre történő adómentes termékértékesítés - ismertebb nevén termékexport - értékét szerepeltetni? Mivel azonban ez a bevallási sor egyéb adómentes tételek (pl. mentes személyszállítás, külföldi utasnak eladott vagy légi közlekedési eszköz üzemeltetését szolgáló termékek, stb.) feltüntetésére is szolgál, a klasszikus vámkezeléssel és kiszállítással járó termékexportot a 37. sorban külön is be kell mutatni.

Fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termékértékesítések

Ez a speciális teljesítési hellyel rendelkező ügylet másként kezelendő, ha egy magyar adóalany nyújtja egy külföldi vevő részére, és másként, ha a magyar adóalany veszi igénybe egy külfölditől.

Előbbi esetben az ügylet teljesítési helye külföldre, azaz a magyar áfa területi hatályán kívülre esik, ezért azt a bevallás végén található tájékoztató sorokban (90. és 94. sor) kell szerepeltetni.

Utóbbi esetben a megrendelő számítja fel és vonja le az áfát, ha az eladó az ügylet kapcsán magyar telephellyel nem rendelkezik. Az ügylet fizetendő áfa lábának bevallására szolgál a 28. sor, de mivel ebben a sorban szerepelhet más is (ti. gáz-, hő- és villamos energia értékesítés), a kérdéses ügyletet a 42. sorba is be kell állítani. A levonható áfát a szokott módon a 66. sorban kell feltüntetni.

Ha azonban a külföldi eladónak telephelye is keletkezik, a magyar adószáma alatt beadandó áfa-bevallásában sima belföldi (egyenes) áfás értékesítést vall a 7. sorban, de a 40. sorban külön is fel kell tüntetnie, hogy fel- vagy összeszerelésről van szó. Ennek azért van jelentősége, mert az így behozott termékeket közösségi termékmozgatásként nem kell ugyan bevallani, de az Intrastat-jelentésben szerepeltetni kell. Ha nincs kitöltve a 40. sor, az Intrastat jelentés hibát fog jelezni.

Háromszögügylet

A három különböző tagállambeli adóalanyt érintő olyan termékértékesítéseknél, ahol a terméket közvetlenül az első (A) szereplőtől a harmadikhoz (C) szállítják, ám a számlázás a középső (B) szereplőn keresztül történik, lényeges, hogy a magyar áfa-bevallást kitöltő szereplő hol áll az értékesítési láncban (feltéve, hogy nem (C) fuvaroztat, vagy (B) értékesítőként):

  • (A) szereplőként egyetlen közösségi termékértékesítést kell jelenteni a 02-es sorban,
  • (C) szereplőként egyetlen közösségi termékbeszerzést kell jelenteni annak fizetendő (22. sor) és levonható (69. sor) áfájával,
  • (B) szereplőként azonban a beszerzést (88. sor) és az értékesítést (89. sor) is kell jelenteni területi hatályon kívüli ügyletként.

Természetesen az összesítő jelentéseket is ezzel összhangban kell kitölteni.

Belföldi szállító számlahelyesbítése

Ha a szállítónk utólag helyesbítő számlával csökkenti korábbi számlájának ellenértékét, akkor a különbözettel nem a levonható áfa értékét kell csökkentenünk, hanem azt fizetendő adót növelő tételként kell figyelembe vennünk a bevallás 31. sorában.

Távértékesítés

A külföldi cégként Magyarországon - határérték átlépés miatt vagy önkéntes bejelentkezés alapján - magyar áfával távolsági értékesítést végző adóalanyok értékesítéseiket sima belföldi termékértékesítésként vallják az 05-07. sorokban.

Ha azonban magyar cégként külföldi vevők felé végzünk ugyanilyen tevékenységet, azt a 90. és 95. sorban kell bemutatnunk a bevallásban.
Amennyiben még nem értük el a külföldi határértéket, és emiatt magyar áfát számítunk fel távértékesítéseink után, akkor azt a 41. sorban is külön meg kell jelenítenünk (a 05-07. sorokba beírt összegek mellett).

Tárgyi eszköz értékesítése

Nem tudni, miért, de továbbra is gyűjti az adóhatóság az adatot az értékesített tárgyi eszközökről. Ha volt ilyen ügyletünk, annak értékét a fizetendő áfán belül a 43. sorban külön is ki kell emelni.

A fentieket többnyire nagyobb kockázat nélkül ("áfa-semlegesen") tudjuk elrontani vagy kifelejteni a bevallásból, de azért érdemes vigyázni, mert ellenőrzés esetén ezekre is lehet mulasztási bírságot kapni.

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

Konkrét esethez kapcsolódó kérdését tanácsadóink ellentérítés fejében tudják megválaszolni.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét