ABT blog

A

Üdvözöljük az ABT szakmai blog oldalán. Írásainkban törekszünk arra, hogy közérthető módon gyakorlatias információt adjunk szakmai kérdésekben és igyekszünk megválaszolni az Ön által feltett kérdéseket is.

Visszafizetett CAFETERIA és járulékainak számviteli elszámolása

Megjelent: 2016. december 14. | Témakör: Adózás , Bér- és munkaügy , Számvitel

A munkavállalók általában éves cafeteria keretet kapnak (nettó vagy bruttó módon meghatározva) béren kívüli juttatásként munkáltatójuktól, melyet már év elején/évközi belépők esetén pedig munkájuk megkezdésekor felosztanak a teljes évre. De hogyan kell eljárni, ha a munkaviszony év közben megszűnik?
Tovább »

Fejlesztési tartalék –ha elfelejtettünk lekötött tartalékot képezni, feloldani

Megjelent: 2016. augusztus 25. | Témakör: Adózás , Számvitel

Amennyiben a Társaság csökkentette a társasági adóalapját, de elfelejtett lekötött tartalékot képezni a fejlesztési tartalék összegére adótörvény szerinti önellenőrzést kell benyújtania. Számviteli tv. szerinti önellenőrzés útján utólag nem képezhető lekötött tartalék, annak érdekében, hogy az adóalap-csökkenést érvényesíteni lehessen.
Tovább »

Rég várt reformok az osztalék elszámolásában

Megjelent: 2015. július 29. | Témakör: Számvitel

A számviteli törvény nyári, alapvetően jogharmonizációs célú módosítása hozta meg sok év után az áttörést az osztalék-elszámolás terén a magyar számvitelben. Úgy tűnik, hogy végre a szakmai konszenzus, a jogalkotói akarat, a nemzetközi helyzet fokozódása és a csillagok szerencsés állása is együtt voltak ahhoz, hogy a hazai osztalék-elszámolás rendszere korszerűbb modellre váltson.
Tovább »

Láthatáron az IFRS bevezetése Magyarországon…

Megjelent: 2015. április 29. | Témakör: Számvitel

A jelenlegi információk alapján az NGM javasolt ütemterve szerint a hitelintézetek és a tőzsdén jegyzett vállalkozások számára 2017-től lenne kötelező az IFRS szerinti könyvvezetés és beszámolókészítés bevezetése. A nem hitelintézetek és a nem tőzsdén jegyzett vállalkozások várhatóan nagyságrendi mutatók alapján 2017-től választhatnák az IFRS-t, ezt azonban nem kötelezően. Amint további illetve részletesebb információnk van erről, … Láthatáron az IFRS bevezetése Magyarországon… részletei...
Tovább »