ABT blog

A
Összes bejegyzésComplianceAdatvédelemCOVID 19AdózásBér- és munkaügyIT biztonságSzámvitelÜzletJog

Ha értesülni szeretne legfrissebb cikkeinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen minket a LinkedIn-en:

ABT Blog - LinkedIn

Visszafizetett CAFETERIA és járulékainak számviteli elszámolása

Megjelent: 2016. december 14. | Témakör: Adózás , Bér- és munkaügy , Számvitel

A munkavállalók általában éves cafeteria keretet kapnak (nettó vagy bruttó módon meghatározva) béren kívüli juttatásként munkáltatójuktól, melyet már év elején/évközi belépők esetén pedig munkájuk megkezdésekor felosztanak a teljes évre. De hogyan kell eljárni, ha a munkaviszony év közben megszűnik?
Tovább »

Fejlesztési tartalék –ha elfelejtettünk lekötött tartalékot képezni, feloldani

Megjelent: 2016. augusztus 25. | Témakör: Adózás , Számvitel

Amennyiben a Társaság csökkentette a társasági adóalapját, de elfelejtett lekötött tartalékot képezni a fejlesztési tartalék összegére adótörvény szerinti önellenőrzést kell benyújtania. Számviteli tv. szerinti önellenőrzés útján utólag nem képezhető lekötött tartalék, annak érdekében, hogy az adóalap-csökkenést érvényesíteni lehessen.
Tovább »

Rég várt reformok az osztalék elszámolásában

Megjelent: 2015. július 29. | Témakör: Számvitel

A számviteli törvény nyári, alapvetően jogharmonizációs célú módosítása hozta meg sok év után az áttörést az osztalék-elszámolás terén a magyar számvitelben. Úgy tűnik, hogy végre a szakmai konszenzus, a jogalkotói akarat, a nemzetközi helyzet fokozódása és a csillagok szerencsés állása is együtt voltak ahhoz, hogy a hazai osztalék-elszámolás rendszere korszerűbb modellre váltson.
Tovább »

Láthatáron az IFRS bevezetése Magyarországon…

Megjelent: 2015. április 29. | Témakör: Számvitel

A jelenlegi információk alapján az NGM javasolt ütemterve szerint a hitelintézetek és a tőzsdén jegyzett vállalkozások számára 2017-től lenne kötelező az IFRS szerinti könyvvezetés és beszámolókészítés bevezetése. A nem hitelintézetek és a nem tőzsdén jegyzett vállalkozások várhatóan nagyságrendi mutatók alapján 2017-től választhatnák az IFRS-t, ezt azonban nem kötelezően. Amint további illetve részletesebb információnk van erről, … Láthatáron az IFRS bevezetése Magyarországon… részletei...
Tovább »