ABT blog

A

Cégautó adó tartós bérlet esetén

Megjelent: 2017. május 3. | Témakör: Adózás , Üzlet

2017. január 1-től a személygépkocsi tulajdonosa köteles megfizetni a cégautó adót, ha a gépjárművet egy éven túl vagy határozatlan időtartamra adja bérbe.

A korábbi, 2013. július 1-től 2016. december 31-ig hatályos különleges szabály alapján a gépjárművet bérbe vevő magánszemély vagy vállalkozás fizette a cégautó adót a tartósan - 1 éven túl vagy határozatlan időtartamra - bérbe adott személygépkocsi után, ha a bérbe vevő üzembentartói jogát a forgalmi engedélybe bejegyezték és a személygépkocsi egyébként a cégautó adó tárgyát képezte.

2017. január 1-től az általános szabályok szerint a személygépkocsi hatósági nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa köteles megfizetni a havi tételben megállapított cégautó adót negyedévente, a negyedévet követő hó 20. napjáig.

Az új szabály alkalmazandó a 2017. január 1-ét megelőzően megkötött tartós bérleti szerződésekre is, miután a tartós bérlet fogalmát a törvényhozó átmeneti rendelkezés nélkül megszüntette. A cégautó adó szempontjából ezentúl nincs jelentősége annak, hogy a bérbe vevőt üzembentartóként bejegyezték vagy sem.

A hatósági nyilvántartásban szereplő, pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi esetén változatlanul a pénzügyi lízingbe vevő köteles a cégautó adó fizetésére.

Nem változik az a korábbi szabály sem, amely szerint a hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi esetén a cégautó adót az a személy vagy szervezet fizeti, aki / amely a személygépkocsi után költséget számol el.

Az adókötelezettség megállapításánál személygépkocsinak minősül:
  • a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb 8 felnőtt személy szállítására alkalmas, továbbá
  • az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű olyan gépjármű, amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de az ülések kézzel egyszerűen vagy végleges műszaki átalakítással eltávolíthatók a teherszállításra alkalmas rakodótér megnövelése céljából.
 

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét