ABT blog

A

Foglalkoztatói igazolás csak elektronikus úton 2017-től

Megjelent: 2016. szeptember 12. | Témakör: Bér- és munkaügy

Kis lépés az OEP-nek, de hatalmas ugrás az emberiségnek az elektronikus ügyintézésben!

Több éve már az egészségbiztosítási pénztár (OEP) a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatótól csak az OEP honlapján közzétett számítógépes programmal (ÁNYK) kitöltött kérelmeket fogadja el. Az így elkészített dokumentumokat elektronikusan beküldhetjük, vagy a kinyomtatott példányokat aláírva postán, vagy személyesen is eljuttathatjuk az egészségbiztosító ügyintézőinek.

2017 január 1-től azonban a megfelelő dokumentumok beküldésének lehetőségeit leszűkíti az egészségbiztosítási pénztár (derült ki a legutóbbi törvénymódosításból): már csak az elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) beküldött kérelmeket fogja elbírálni a regionális kormányhivatal egészségbiztosítási főosztálya.

Előnye: a gyorsabb ügyintézés – reményeink szerint a több napos, akár hetekben mérhető ügyintézési idő lerövidül.
Hátránya: akik nem figyelik a jogszabályváltozásokat és nem rendelkeznek a határidőig ügyfélkapus regisztrációval, a kérelmeiket nem fogja elfogadni a pénztár.

Amire szükség van:

Javasoljuk a feltételek mielőbbi biztosítását, a regisztrációs folyamatokkal kapcsolatosan is 1-2 hetes ügyintézési idővel kell számolni.

Hozzászólások

 1. Nem világos számomra, hogy 2017. 01.01-től ugyan ez a foglalkoztatói igazolás használható-e, vagy mint hirdették az ONYF honlapjáról kell letölteni. Jelenleg nincs ilyen nyomtatvány az onyf nyomtatványai között.
  További kérdésem, hogy az aki 2016. december 28-tól táppénzen van milyen nyomtatványon küldje be az igényét. Így nem tartható az 5 nap.
  Köszönöm a segítséget.
  1. Az eddig használt nyomtatványokon lehet igénylést beadni az ellátásokra. Egyenlőre maradnak a nyomtatványok, akinek van már regisztrációja az ugyanúgy küldheti a foglalkoztatóit,mint eddig. Én is adtam be tegnap, be is fogadták,meg is kaptam az értesítést.
   1. Üdv. A regisztrációs linket lenne szíves megosztani? KFTvagyok, és annak nevében szeretnék regisztrálni. Előre köszönöm!
    S.Renáta
    1. Kedves Renáta!

     Ezen a linken megtalál minden lényeges információt és leírást, valamint a regisztrációs laphoz és az ahhoz tartozó kitöltési útmutatóhoz is linkeket.

     Üdvözlettel:
     Zsombor
  2. Kedves Tilliné Rozovits Mária!

   Egyelőre ugyan azt a nyomtatványt tudja használni, mint eddig.

   A regisztráció határidejét megváltoztatták 2017 nyarára.

   Üdvözlettel:

   Mondi Zsombor
   1. A regisztrációs lapot akkor is be kell küldeni, ha a saját ügyfélkapun keresztül küldi az egyéni vállalkozó saját magának?
  3. Segítséget szeretnék kérni, beküldtük a meghatalmazást és most elektronikusan a táppénz igénylést és visszautasítottak.
   Hol lehet ez után érdeklődni?
   Köszönöm a segítséget.
 2. Tisztelt Cim!
  Szeretném kérdezni,hogy mikortól kell elektronikusan beküldeni pld. a táppénzes papírt.
  2017,junius 1 vagy 2017 julius 1,
  Köszönöm.
  Kiss Virág
  1. Kedves Virág!

   Postai úton csak 2017.06.30-ig tudják benyújtani a kérelmeket, 2017.07.01-től már csak elektronikusan benyújtva fogadja el a Kormányhivatal.

   Üdvözlettel:
   Zsombor
 3. Tisztelt Cím!

  Szeretnék csatolni születési anyakönyvi kivonatot illetőleg Gyed igéynbejelentést, de hibát jelez a csatolásnál.
  Mi lehet a probléma?
  (már frissítettem a nyomtatványt, Ányk a legfrissebb, az állomány nem túl nagy! ….??)

  Köszönöm.
  Hollár Edit
  1. Kedves Hollár Edit!

   Ilyen problémával még nem találkoztunk és a leírtak alapján arra tudok csak gondolni, hogy technikai jellegű a hiba. Legyen kedves felhívni a a NAV telefonos ügyfélszolgálatát: +36 (40) 42-42-42 és a 3-as menüpontot válassza (“adóhatósági programok telepítésével, nyomtatványok elektronikus elküldésével, EBEV portál használatával kapcsolatban tájékoztatás:3-as gomb.”). Biztosan tudnak majd Önnek érdemben is segíteni.

   Üdvözlettel:
   Mondi Zsombor
 4. Még nem küldte meg az OEP a regisztárcióra a válszt. Ebben az esetben befogadja majd a Foglalkoztatói igazolást?
 5. Tisztelt Cím,
  számomra nem egyértelmű eddig, hogy a Regisztrációs Lap-ot, milyen módon juttassam el az OEP-hez.
  Lehet nagyon péntek van 🙂 de nem találtam róla leírást.
  Köszönettel: Lovas Tiborné
  1. Kedves Lovas Tiborné!

   Postai úton kell beküldeni a “Regisztrációs lap”-ot erre a címre:
   Budapest Főváros Kormányhivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály
   1139 Budapest, Váci út 71.

   Üdvözlettel:
   Mondi Zsombor
 6. Ált.isk-ben ha van ügyfélkapunk, akkor is be kell adni a regisztrációs lapot? Ezután is ugyanazokat a nyomtatványokat kell kitölteni, csak elektronikusan lehet küldeni, vagy változnak a nyomtatványok is?
  1. Kedves Lőrincz Edit!

   Igen, a “Regisztrációs lap”-ot be kell küldeni postai úton erre a címre:
   Budapest Főváros Kormányhivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály
   1139 Budapest, Váci út 71.

   A nyomtatványok nem változtak, csak a küldés módja változott.

   Üdvözlettel:

   Mondi Zsombor
 7. Tisztelt Mondi Zsombor!

  Férjem táppénzem van június 21 óta, aki saját tulajdonú (50-50%) cégünkben alkalmazott/ügyvezető. A háziorvostól begyűjtöttünk már 4 db rózsaszín táppénzes igazolást amit szeretnénk eljuttatni az OEP-hez. (Korábban postai úton tettük.) Az ún. regisztrációs lapot kitöltve, aláírva tanúzva stb., elvittem az illetékes Pilisvörösvári Járási hivatalhoz, de “ők ilyet még nem láttak és egyébként is elektronikusan kell benyújtani” címmel elküldtek.
  Kérdésem:
  1. Mi a teendő a rózsaszín táppénz kutyanyelvekkel? Hova kell feltölteni, kinek és milyen formátumban?
  2. Az aláírt és tanúzott Regisztrációs lapot kinek küldjem el és milyen formában?
  3. Foglalkoztatói igazolást kell e csatolnom a táppénzes igazolásokhoz? Nem vagyunk önálló kifizetők.

  Sajnos a könyvelőm elég tanácstalan ez ügyben, ezért fordulok Önhöz.
  Válaszát előre is köszönöm! Kerner Éva (Quest International Kft. Tinnye)
  1. Kedves Éva!

   Azt tanácsolnám, hogy először telefonon hívja fel a Kormányhivatalt (06-1-288-5336) és érdeklődjön tőlük arról, hogy az Önök esetében is a szokásos módon kell-e eljárni. Amennyiben igen, akkor az alábbiak a teendők:

   A “Regisztrációs lap”-ot postai úton kell beküldeni erre a címre:
   Budapest Főváros Kormányhivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály
   1139 Budapest, Váci út 71.
   Miután megkapták az igazolást arról, hogy iktatta a a Kormányhivatal a regisztrációt (a regisztráció állapotáról érdeklődhet is majd telefonon – 06-1-288-5336, vagy emailen – bfkheb@ebf.bfkh.gov.hu), elektronikus úton kell majd beküldeniük a “Foglalkozatatói igazolás”-t, amihez csatolni kell a keresőképtelen igazolásokat PDF formátumban (scannelve).

   Üdvözlettel:

   Mondi Zsombor
 8. 2017.január hónapban elküldtem a regisztrációs nyomtatványt azóta semmi visszajelzést nem kaptam. Érdeklődöm, hogy így a foglalkoztatói igazolást valamint a táppénzes papírt hova küldhetem el nagyon fontos lenne ugyanis már 5 db.táppénzes papír van nálam.
  1. Kedves Ilona!

   A Kormányhivatal alábbi elérhetőségein tud érdeklődni a regisztráció állapotáról:
   – telefonon – 06-1-288-5336,
   – emailen – bfkheb@ebf.bfkh.gov.hu.

   A “Foglalkoztatói igazolást” és a keresőképtelen igazolásokat is már csak elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül tudja benyújtani.

   Üdvözlettel:

   Zsombor
 9. Tisztelt Uram!

  Könyvelőirodaként az lenne a kérdésünk, hogy a Regisztrációs lapon milyen email címet kell megadni, tekintve, hogy van olyan ügyfelünk, akinek a bevallásait saját ügyfélkapuján nyújtjuk be, de van olyan ügyfél is, akinek meghatalmazással, a könyvelőiroda alkalmazottjának, ill. egyéni vállalkozó könyvelőnek a regisztrációjával kerülnek benyújtásra a bevallások.( A reglapon pl.a beküldő email címre írom a sajátomat, mivel én küldöm, a meghatalmazó email címhez pedig a cég ügyvezetőjének a saját ügyfélkapuján megadott email címet, vagy a egy független címet, amin az OEP válaszait vélhetően megkapjuk ( célszerű a könyvelés email címe) )
  Területileg illetékes OEP-hez is megküldhetők a regisztrációs lapok, vagy kizárólag a fentiekben említett budapesti címre?
  Válaszát a lehetőségekhez mérten a leghamarabb várjuk! Segítségét előre is köszönve, Tisztelettel: Berta Lászlóné
 10. Tisztelt Kolléga!
  Ügyintézőként nem teljesen világos számomra, hogy a foglalkoztatói igazolás hoz elektronikusan szkennelve csatolható e a tb igazolvány, vagy azt eredetiben, papiralapon kell beküldeni, haa dolgozónk pénzbeli ellátási igényét küldjük elektronikusan a neaknak. Az ottani ügyintézők is többféle állásponton vannak. Tudna segíteni, esetleg jogszabály helyet mondani, ami konkrétan megmondja, hogy mi a helyes?
  Segítő közreműködését előre is köszönöm.
  Üdvözlettel, Sarkady Attiláné
  1. Kedves Sarkady Attiláné!

   Először is elnézését kérem a késedelmes válaszért, a weboldalunk és a blog “felújítása” közben sajnos megakadt egy két folyamat.

   Ez egy örök kérdés, már az elektronikus beküldés előtt is két álláspont volt (előadásokon is változó véleményen voltak az OEP osztályvezetők is. Valaki szerint elég volt egy másolatot beküldeni, volt aki szerint pedig az eredeti “TB kiskönyvet” be kellett mindig postázni a pénztár számára.
   Jelenleg sajnos semmilyen hivatalos álláspontról még mi sem tudunk. Ha a jövőben hallunk, vagy látunk bármilyen konkrétumot ezzel kapcsolatosan, jelezni fogjuk itt Ön felé is.
   Ha esetleg ideje engedi, írásos állásfoglalást kérhet esetleg a NEAK-tól.

   Üdvözlettel:

   Mondi Zsombor
 11. Aki kitalálta ezt az e-mail cím azonosítást az OEP-nél az ….(eltudják képzelni a pontosítások helyét?)!
  Egy ügyfelem a regisztrációnál megadta az új e-mail címét, amit az ügyfélkapunál is annak rendje módja szerint javított. Végre megérkezett a várva várt regisztráció megtörténtéről a visszaigazolás.
  Azóta naponta próbálkozunk a táppénzes papírok benyújtásával, minden esetben visszadobják hivatkozással a régi e-mail cím jogosulatlanságára. AZ OEP-nél az ügyintézők dobálják a telefonszámokat a jogorvoslati megoldáshoz, de minden ügyintéző tanácstalan. Utolsó kísérlet a 1818 kormányzati vonal, ahol aztán kérték módosítsam vissza az e-mail címet a régire, majd lépjek ki. Újabb belépés és a régit helyett jöhet az új, aztán megint kilép. Ismét belép és akkor valószínű megjavul a helyzet. A ki-be lépkedésen visszaíráson és újraíráson is túl vagyunk. Most az ötödik beküldés is elment. Várom a fejleményeket mi fog történni.
 12. KÉRDÉSEM !! Már beadtam a foglalkoztatói igazolást , táppénzen van , a még bejövő igazolásokat /kutyanyelv /hogy kell beküldeni !!
  1. Kedves Kránitz Gyula!

   Az elektronikus nyomtatványkitöltő programban talál egy olyan elnevezésű nyomtatványt, hogy: “OEP_adatlap_foly_ker_kept”. Ezt legyen kedves a kitöltési útmutató (súgó) segítségével kitölteni és ehhez csatolni a folyamatos keresőképtelen igazolásokat, majd így beküldeni elektronikusan a dokumentumot.

   Üdvözlettel:
   Mondi Zsombor
 13. T. Mindenki !
  Én nem tudok magyarul, vagy a regisztrációs lapon, az V. pont alatt a meghatalmazó járhat el a meghatalmazott helyett teljes körűen? Ezt fordítva kellene szerintem…
  Ezt jeleztem már telefonon egy ügyintézőnek hónapokkal ezelőtt, ő egyetértett velem, de nem látok változást a nyomtatványban.
  Mi van akkor, ha így a meghatalmazó , vagy bármelyik fél nem hajlandó aláírni?
  További kérdésem az lenne, hogy ellenőrizhető-e valahol, hogy feldolgozták-e a regisztrációt ?
  1. Tisztelt Uram!

   Ezekre a kérdéseire, észrevételeire valamint a regisztráció állapotára is az alábbi telefonszámon tudnak felvilágosítást adni Önnek:
   06-1-288-5336.

   Üdvözlettel:

   Mondi Zsombor

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét