ABT blog

A

Kálvária pár túlfizetett adóforintért – fióktelep megszüntetése

Megjelent: 2016. október 17. | Témakör: Adózás , Üzlet

A cégjegyzékbe bejegyzett fióktelep megszüntetése alapvetően sokkal egyszerűbb, mint egy magyar alapítású társaság végelszámolása. Elvileg. A gyakorlat azonban ezt nem mindig igazolja.

Esetünkben a tulajdonosok döntöttek a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepének megszüntetéséről, amiről a jogi képviselő értesítette a cégbíróságot. Ilyenkor a cégbíróság megkérdezi a NAV-ot, hogy tartozásmentes-e a fióktelep, törölhető-e. Erről a NAV csak úgy tud meggyőződni, ha ellenőrzésbe kezd.

A NAV vizsgálat

A NAV levizsgálja a legutóbbi 2-5 évet, megteszi megállapításait, vagy megküldi a megállapítás nélküli jegyzőkönyvet. Fióktelepünknél 2 évet ellenőriztek, gyakorlatilag eseménytelen éveket, mert a valódi működés már korábban megszűnt. A jegyzőkönyv megállapítás nélküli volt.

Amíg eddig a pontig eljutottunk 1 év telt el. A nem működő fióktelepet ekkor még ugyanolyan adminisztráció terhelte, mintha élő cég lett volna, hiszen a nyilvántartásokból ezen a ponton még nem törölhető. A folyamatból ugyanis sajnos kimaradt, hogy a NAV értesíti a cégbíróságot.

A cégbíróság a NAV-ra várt, a NAV pedig nem tudni mire. Mindenesetre továbblendítettük a folyamatot pár telefonnal és levéllel.

A fióktelep törlése

Végül 15 hónappal a döntés után a cégbíróság meghozta végzését a fióktelep megszüntetéséről. A pontos dátum január 12-e volt, így a lelkes könyvelők készíthettek rögtön 2 beszámolót, egyet december 31-re, a másikat január 12-re.

Miután minden bevallás beadásra került, kérvényeztük a folyószámlán lévő 100.000 Ft adótúlfizetés kifizetését az erre szolgáló ’17-es nyomtatványon. A külföldi vállalkozó csak emiatt nem szüntette meg magyar bankszámláját, és tartotta fenn bő egy éve feleslegesen.

Az adószám törlése

Ekkor következett a hideg zuhany: mivel törölték a fióktelep adószámát, a benyújtott kiutalási kérelmet nem tudják feldolgozni, érvénytelen. A túlfizetés miatt kapott a külföldi cég egy TECHNIKAI adószámot azzal, hogy legyünk szívesek a továbbiakban mindent ezen a számon intézni.

Ez a kis manőver újabb aláíratási kört jelent a külföldieknél, mert vagy meghatalmazást irattatunk velük alá, vagy a nyomtatványt. Ők meg nem értik mi tart ezen másfél évig? Ezzel még nem értünk az ügy végére, adó túlfizetés a NAV-nál, a bankszámla még él. Végül lehet, hogy a magyar költségvetés fog gyarapodni egy 100.000 Ft összegű ajándékkal.

A fenti ügymenettel kiküszöböltük, hogy azon menjen a vita az adóhatósággal, hogy a bankszámla nyitására kötelezett adózónak nem teljesíti a kiutalást külföldi bankszámlára, de amint látható ezzel a csavarral más akadályok gördültek a teljes megszüntetés útjába.

A tapasztalatok alapján a fióktelep megszüntetését a következőképpen lehet elősegíteni:

  • az adóellenőrzés lezárultával azonnal megkérjük az érintett revizorokat, hogy jelezzék a cégbíróság felé, hogy a fióktelep törölhető;
  • az adótúlfizetés kiutalását korábban kezdeményezzük, nem várjuk meg vele a törlést.

Ezekkel a lépésekkel elkerülhető, hogy a megszűnési eljárás irreálisan hosszúra nyúljon.

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét