ABT blog

A

Külföldieknek is jár a családi kedvezmény

Megjelent: 2015. február 4. | Témakör: Üzlet

A belföldi illetőségű személyekkel azonos családi kedvezmény illeti meg azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelme legalább 75%-a Magyarországon adóköteles és a külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra vagy más hasonló ellátásra jogosultak.

A magyarországi családi adó- és járulékkedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemély a másik államban azonos vagy hasonló kedvezményre ugyanazon időszakra ne legyen jogosult.

A feltételek fennállása esetén adóazonosító jelet kell kérni a gyermekek számára a magyar adóhatóságtól (T34-es nyomtatvány), mert az adókedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy a természetes személy-azonosító adatok mellett

 • 2015. évben az éves személyi jövedelemadó-bevallásban vagy munkáltatói adómegállapításban
 • 2016. évtől a kifizetőnek tett havi adóelőleg-nyilatkozatban és az éves adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban

szerepeljen a gyermekek magyar adóazonosító jele.

A külföldi állam hivatalos szervétől származó,  a családi pótlékról vagy az ahhoz hasonló más ellátásról szóló  igazolást fontos megőrizni az elévülési időn belül, mert a magyar adóhatóság az adóbevallás benyújtását követő 5. év végéig ellenőrizheti a családi kedvezmény érvényesítését.

Érdemes a témához megemlíteni: a magyarországi családi pótlékot nem csak magyar állampolgárok igényelhetnek, hanem azok a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező külföldiek is,  akik állandó magyarországi lakóhellyel rendelkeznek, méghozzá a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel, az egyenlő elbánás elve alapján.

UPDATE:

Évközi jogszabályváltozás következtében a gyermekek adóazonosító jelét csak 2017. január elsejétől kell a kifizetőknek (munkáltatóknak) adott nyilatkozatban és az éves adóbevallásban feltüntetni.  

Az országgyűlés 2015. szeptember 8-án kötelezte az állami adóhatóságot a 2016. december 31-ig 25. életévüket nem betöltő magánszemélyek adóazonosító jelének hivatalból történő megállapítására, így a 2015-2016. évekre vonatkozó családi kedvezmény érvényesítéséhez elég a gyermekek (eltartottak) természetes személyazonosító adatait és lakcímét megadni.

Hozzászólások

 1. Külföldön élő család vagyunk (3 gyermekkel), az összes jövedelmünk onnan származik. Most a magyarországi lakásunk kiadásán gondolkodunk. A fent leírt logika szerint családi kedvezmény a lakáskiadás után nem illet meg minket. Jól gondolom?
  1. Kedves Andrea!

   Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemre is alkalmazható lenne a családi kedvezmény, ha az egyéb, jogszabályban meghatározott feltételek fennállnak. Kérdéséből arra következtetek, hogy az adóévi összes, tehát a külföldről és a belföldön fekvő lakás bérbeadásából származó jövedelmük minimum 75%-a nem Magyarországon adóköteles, ezért a magyar adótörvény szerint nem érvényesíthetnek családi kedvezményt a bérbeadásból származó jövedelem adójának megállapításakor.

   Üdvözlettel:

   Pétervári Orsolya
 2. Érdeklődni szeretnék, hogy a következő helyzetben hogyan kell eljárni:
  Férj magyarországi munkahelyen dolgozik, feleség osztrák munkahelyen, helyileg ott is tartózkodik. A férj szeretné ígénybe venni a családi adókedvezményt. A nyilatkozaton ki kell tölteni a feleség munkahelyének a rá vonatkozó rublikát? (IV) Mert nem értik, és szakfordítást kérnek, ami elég magas összegbe kerül.

  Várom mielőbbi válaszát.

  Üdvözlettel:
  Kis Melinda
  1. Kedves Melinda!

   Javaslom, írásban tájékoztassák férje munkáltatóját arról, hogy az Ön munkáltatója külföldi, amely a magyar jogszabályok szerint nem minősül kifizetőnek és nem állapít meg adóelőleget Magyarországon. Ebben az esetben a családi kedvezményről szóló magyar nyelvű nyilatkozat IV. blokkját nem szükséges az osztrák munkáltató aláírásával ellátni.

   Üdvözlettel:
   Pétervári Orsolya
 3. Külföldön élő család vagyunk, kérdésem lenne, hogy M.o-n felvehetem-e a családi adókedvezményt úgy, hogy feleségem veszi fel a családi pótlékot adott külföldi országban ahol dolgozik. Kicsit zavaros számomra, hogy adott külföldi országban is megkülönböztetik a családi adókedvezményt a családi pótléktól.
  1. Csak egy adott országban lehet felvenni egyszerre a családi pótlékot és családi adókedvezményt
  vagy
  2. Én felvehetem a családi adókedvezményt M.o-n, feleségem meg adoot külföldi országban a családi pótlékot
  Köszönöm előre is a válaszát.
  Thomas
 4. Kedves Thomas!

  Az első kérdésére a válasz: igen.
  Ha feleségével más országban jogosultak családi pótlékra, ez önmagában nem zárja ki a magyar adókedvezmény érvényesítését, csak akkor, ha más országban is igénybe vesznek hasonló (családi, gyermekek után járó) adókedvezményt, adóalap-kedvezményt ugyanarra az időszakra vonatkozóan.

  A második kérdésére válaszolva Ön akkor érvényesíthet családi adókedvezményt Magyarországon, ha az összes éves (belföldről és külföldről származó) jövedelme legalább 75%-a Magyarországon adóköteles és más országban nem vesz igénybe ugyanilyen vagy hasonló adókedvezményt ugyanazon időszakban.
 5. Tisztelt Dr. Pétervári Orsolya!

  Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni.

  Román állampolgárságú munkavállaló pár esetén, akinek a gyermeke Magyarországon jár iskolába figyelembe kell-e / lehet-e venni a családi kedvezményt, amennyiben családi pótlékot Romániában kapnak.

  Várom válaszát! Köszönettel:

  Sz. Gabriella
 6. Tisztelt Sz. Gabriella!

  Feltételezem a kérdéséből, hogy a szülők Magyarországon élnek és dolgoznak, így jövedelmük Magyarországon adóköteles.
  A magyar családi adóalap-kedvezményre akkor jogosultak a szülők, ha Romániában nem vesznek igénybe hasonló adókedvezményt ugyanazon időszakra vonatkozóan.

  Ha szülők Romániában élnek vagy dolgoznak, családi adókedvezményt Magyarországon csak akkor érvényesíthetnek, ha legalább az egyikük éves összes (belföldről és külföldről származó) jövedelme legalább 75%-a Magyarországon adóköteles és Romániában hasonló adókedvezményt nem vesznek igénybe.

  Üdvözlettel:
  Pétervári Orsolya
 7. Tisztelt Dr. Pétervári Orsolya,

  Szeretném megkérdezni, hogy magyarországi munkahellyel rendelkező ukrán állampolgár magyarországon igényelheti-e Kijevben élő 2 gyermeke után a családi pótlékot?

  Köszönettel,
  Klimczuk Ildikó
 8. Tisztelt Klimczuk Ildikó!

  A családok támogatásáról szóló törvény szerint az ukrán állampolgár akkor jogosult családi pótlékra, ha Magyarországra érkezésekor bevándorlási vagy letelepedési engedélyt kapott, illetve a magyar hatóság menekültként, oltalmazottként vagy hontalanként ismerte el és a gyermekeivel egy háztartásban él.

  A kérdésében említett személy tehát nem igényelhet családi pótlékot Magyarországon, ez azonban nem jelenti azt, hogy a családi adóalap-kedvezményt sem érvényesítheti az adótörvény feltételei mellett (pl. az Ukrajnában kapott családi pótlék vagy más hasonló ellátás igazolásával).

  Üdvözlettel:
  dr. Pétervári Orsolya
 9. Tisztelt dr Pétervári Orsolya, èn ès a családom Ukrán- Magyar állampolgárok vagyunk, èrvènyes állandó Magyarországi lakcímmel rendelkezünk,bár megtartottuk az Ukrajnai- t is mivel a munkámból kifojólag sokat tartózkodunk Kárpátaljáról is, a gyerekek is itt iskolások magyar anyanyelvű tanintèzmènyben, a kèrèsem az lenne,hogy jár e nekünk családi pótlék Magyarországi illetve jogosultak vagyunk e rá,köszönöm válaszát,tisztelettel Hadar Bálint
 10. Kedves Osolya!
  Családi adókedvezménnyel kapcsolatban érdeklödnék.
  Párommal Szlovákiában élünk, én Magyarországon dolgozom (tűzoltó vagyok). Van egy három és fél éves kislányunk. Eddig az volt a szokás hogy az éves bevallásban kértem az adójóváírást egy összegben, de idén a bevallás a gyermekre adószámot kér. Hát neki nincs ilyen sajnos. Ja a gyermek szlovák állampolgár . Kérdésem lenne, hogy most bukom, ami a tavalyi évre járna, vagy valami módon kérhetem a kedvezményt?
  Hogy tovább bonyolítsam: szeptember 28-án egy magzat is elérte a 90 napot.
  Mit tudna nekem tanácsolni?
  Köszönöm válaszát.
 11. Kedves Koós Tamás!

  Semmi probléma: mindkét gyermekének igényelheti a magyar adóazonosító jelet a NAV-tól, állampolgárságtól függetlenül, kislányának azonnal, második gyermekénének pedig a születését követően. Így kislányára a kapott adóazonosító jel feltüntetésével a teljes 2016. évre, a magzatra pedig a 91. naptól – adóazonosító jel nélkül – veheti igénybe a családi adókedvezményt az éves bevallásban a már említett feltételek mellett.

  Üdvözlettel:
  Pétervári Orsolya
 12. Tisztelt Dr. Pétervári Orsolya

  Azt szeretném megkérdezni,hogy hogyan tudnánk igénybe venni a családi kedvezményt,Vajdasági család vagyunk,én Magyarországon dolgozom,kettős állampolgárok vagyunk mindannyian,de csak nekem van magyar állandó lakcímem,feleségem és gyermekem Vajdasági címen vannak,de Magyar állampolgárok. munkáltatóm szerint nem vagyok jogosult a kedvezményre,mert nem él Magyarországon a családom,és nem kapunk családi pótlékot,emiatt a kedvezményt sem kaphatom.Ha ez igaz is,akkor mint külföldi állampolgár(szerb) kérhetném a kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel Csaba
  1. Tisztelt Csaba!

   A magyar családi pótlékot valóban nem igényelheti, ha a gyermekei nem laknak Magyarországon, Önnel egy háztartásban. A magyar családi adókedvezményt azonban ebben az esetben is érvényesítheti az alábbi feltételekkel:
   – az Ön éves jövedelmének legalább 75%-a Magyarországon adóköteles és
   – más országban nem vesz igénybe hasonló adókedvezményt ugyanarra az időszakra

   Üdvözlettel:
   Pétervári Orsolya
 13. Tisztelt Dr. Pétervári Orsolya!

  A fenti szöveg alapján Magyarországon dolgozó ukrán állampolgár (munkavállalás céljából kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkezik) a magyar családik pótléktól elesik, hiszen a tartózkodási engedélye nem jogosítja szabad mozgásra és tartózkodásra.

  Ukrajnában igénybe vett családi pótlék után járhat neki a magyar adókedvezmény, ha a gyermek mindeközben (alanyunk bejelentett ukrajnai lakcímén) Ukrajnában él?
  Eleve, a szöveg elején szereplő “vagy más hasonló ellátás” bármit is takarhat – családi pótékot is. Ezt hogy igazolja?
  Ugyanígy, milyen módon kell igazolni, hogy Ukrajnában ugyanezen időszakra nem kap hasonló kedvezményt?

  Milyen jogcímen kérhet egy külföldön (Ukrajnában) élő gyermeknek magyar adószámot?

  Előre is köszönöm válaszát:

  Bíró Balázs
  1. Tisztelt Bíró Balázs!

   Kérdéseire sorban válaszolok.

   A magyar állampolgársággal rendelkező Magyarországon élő személy nem feltétlenül esik el a magyar családi pótléktól, különösen akkor nem, ha 6 hónapot meghaladó munkavállalásra szóló összevont engedéllyel rendelkezik. A gyermekkel azonban azonos háztartásban kell élnie annak a szülőnek, aki a magyar családi pótlékot igényli.
   Javaslom, hogy érdeklődjön a lakóhely szerint illetékes ügyfélszolgálatnál vagy kormányablaknál:
   https://cst.onyf.hu/hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/csal%C3%A1dip%C3%B3tl%C3%A9k.html

   A családi adókedvezmény az Ukrajnában élő gyermek után akkor vehető igénybe, ha a kérdésben említett személy éves összes jövedelme legalább 75%-a Magyarországon adóköteles és más országban nem vesz igénybe hasonló adókedvezményt ugyanarra az időszakra.

   A fentieket, tehát az ukrán családi pótlékról, más hasonló családtámogatási ellátásról, ill. adókedvezményről vagy ezek hiányáról szóló, az ukrán hatóság által kiállított okirattal lehet bizonyítani, ha a magyar adóhatóság az igénybe vett családi adókedvezmény jogosságát vizsgálja. A vonatkozó magyar jogszabály nem határozza meg a külföldi hatóságtól kérhető okirat tartalmát, sem annak formáját.

   Végezetül az Ukrajnából élő gyermeknek a családi adókedvezmény érvényesítése céljából jogcím megjelölése nélkül kérhető magyar adóazonosító jel a NAV-tól a meglelő nyomtatvány (17T34) kitöltésével és benyújtásával.

   Üdvözlettel:
   Pétervári Orsolya
 14. Tisztelt Csaba!

  A magyar családi pótlékot valóban nem igényelheti, ha a gyermekei nem laknak Magyarországon, Önnel egy háztartásban. A magyar családi adókedvezmény érvényesítésének feltételei:
  – az Ön éves jövedelmének legalább 75%-a Magyarországon adóköteles és
  – más országban nem vesz igénybe hasonló adókedvezményt ugyanarra az időszakra

  Üdvözlettel:
  Pétervári Orsolya
 15. Tisztelt Pétervári Orsolya!
  Kormánytisztviselőként munkáltatóm jár el a 2016. évi személyi jövedelemadó megállapítása érdekében. A nevezett adóévre vonatkozóan szeretném érvényesíteni az első házasok kedvezményét valamint családi (magzati) adókedvezményt.
  Munkáltatóm előzetese feltételezése szerint – tekintettel arra a tényre, hogy házastársam nem magyar állampolgár (“EGT állampolgár”), s noha 2017. januárja óta rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel, de adóazonosító jelet egyelőre nem igényelt – így utóbbi hiányában nincs lehetőségem sem a családi (magzati) adókedvezményből, sem az első házasok kedvezményből eredő jogom érvényesítésére a 2016-os adóévre tekintettel.
  Kérem tisztelettel fentiekkel kapcsolatos állásfoglalását.
  Köszönettel,
  Dank P. István
 16. Tisztelt Dank P. István!

  Az első házasok kedvezményét csak akkor tudja érvényesíteni, ha a feleségének is igényelnek adóazonosító jelet. Javaslom az adóazonosító jel mielőbbi igénylését a NAV-tól. Ennek feltüntetésével a 2016. évi személyi jövedelemadó bevallásában érvényesítheti a kedvezményt a házasságkötést követő hónap első napjától számított 24 hónapig (feltéve, hogy 2015. január 1-jét követően kötöttek házasságot).
  A magzatra tekintettel adóazonosító jel nélkül is érvényesíthető a családi kedvezmény a bevallásban.

  Tisztelettel:
  dr. Pétervári Orsolya
 17. Tisztelt Dr Pétervári Orsolya!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a férjemnek jár e családi pótlék vagy adókedvezmény, szeptembertől dolgozik tanárként van végleges kinevezése is, de én és a két kiskorú gyermekünk ukrajnában élünk.

  Válaszát előre köszönöm. Tisztelttel.: Tímea
 18. Kedves Tímea!

  Férje a magyar családi adókedvezményt akkor érvényesítheti, ha ugyanolyan vagy hasonló adókedvezmény ugyanarra az időszakra más államban nem illeti meg és összes jövedelmének legalább 75 %-a Magyarországon esik adókötelezettség alá. További feltétel, hogy férje Ukrajnában vagy Magyarországon családi pótlékra legyen jogosult.

  Férje Magyarországon családi pótlékot akkor kaphat, ha bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik Magyarországon és a gyermekeket ebben az háztartásban nevelik, ami azt jelenti, hogy férje és a gyermekek is magyar lakcímkártyával rendelkeznek.

  Üdvözlettel:
  Pétervári Orsolya
  1. Tisztelt Pétervári Orsolya!
   Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát .Elnézést a zavarásert, de lenne még egy kérdésem, a férjem rendelkezik állandó magyar lakcímmel a csaladunk kettős állampolgár, ha a gyerekeknek lenne magyar lakcíme ,de kárpátalján járnának magyar iskolába abban az a esetben sem lehetne igénybe venni a családi pótlékot? Válaszát előre nagyon szépen köszönöm. Tisztelttel..: Tímea
   1. Kedves Tímea!

    A magyar családi pótlékra a jogszabály szerint csak akkor jogosult a férje, ha a gyermekekkel közös háztartásban él.
    A kettős állampolgárságra tekintettel javaslom, érdeklődjön a családtámogatásokat elbíráló hatóság ügyfélszolgálatánál az alábbi címen:

    https://cst.onyf.hu/hu/ellátások.html
    https://cst.onyf.hu/hu/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9s/el%C3%A9rhet%C5%91s%C3%A9gek.html

    Üdvözlettel:
    Pétervári Orsolya
 19. Kedves Pétervári Orsolya!
  Koszovói állampolgárságú házaspárnak Magyarországon van vállalkozása, mindketten abban dolgoznak 100%-ban magyarországi jövedelemmel rendelkeznek, és 3 saját gyermeket nevelnek. Akik itt járnak óvodába és iskolába.
  Jár-e nekik a családi adókedvezmény, és igényelhetik-e a családi pótlékot?

  Köszönettel
 20. Kedves Pétervári Orsolya!
  Szlovák állampolgár vagyok és ott is élek, 2016.10.21.-étől magyarországon dolgozom.Egy 14 és egy 3 éves gyerek anyukája vagyok. 2017.február hónaptól megvonták tőlem szlovákiában a gyest és a családi pótlékot (mivel magyarországon adózom). Benyújtottam kérelmemet mint a gyes mint a családi pótlék bírálására már három alkalommal utoljára május 20.-án. De még semmi visszajelzést nem kaptam, próbáltam számtalanszor telefonálni, de sikertelenül. Kérem szépen adjon valami tanácsot hová fordulhatnák, egyáltalán jogosult vagyok e a fent említett támogatásokra? Válaszát, segítségét nagyon köszönöm.
  Üdvözlettel. Melinda
  1. Kedves Istványi Melinda!

   Ha Önnek és gyermekeinek van magyarországi állandó lakóhelye, amelyet a lakcímkártyával igazolhatnak, akkor Ön jogosult a magyar családtámogatási ellátásokra. Az igény elbírálása több hónapig tart, de pozitív döntés esetén visszamenőleg fogja megkapni a támogatásokat. Valószínűleg a magyar hatóság egyeztet a szlovák hatósággal, ezért kérem, legyen türelemmel vagy érdeklődjön az illetékes szervnél:

   https://cst.onyf.hu/hu/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9s/el%C3%A9rhet%C5%91s%C3%A9gek.html

   Üdvözlettel:
   Pétervári Orsolya
 21. Kedves Lukács Andrea!

  Kérdéséből arra következtetek, hogy koszovói házaspár állandó lakóhellyel és letelepedési engedéllyel rendelkezik Magyarországon. Ha így van, családi pótlékra jogosultak. A támogatás iránti kérelmet és a csatolandó iratokat az alábbi tájékoztatóban találja:

  https://cst.onyf.hu/hu/ellátások/családipótlék.html

  A családi adókedvezmény csak a törvényben meghatározott jövedelemfajták esetén érvényesíthető, pl. munkaviszonyból származó bérjövedelem, önálló tevékenységből származó ill. egyéb jövedelem.
  A külön adózó jövedelmek, mint például a tőkejövedelmek adóalapja nem csökkenthető a családi kedvezménnyel.

  Üdvözlettel:
  Pétervárii Orsolya
 22. Kedves Orsolya azt szeretném meg kérdezni., hogy a családi adókedvezményt visszamenően lehet-e igényelni?Én mintegy három éve dolgozok Magyarországon, két gyermekem adoszámmal rendelkezik, de Romániában lakunk. Családipótlékot otthon kapunk, ebből kifolyólag a magyar adókedvezményt úgy tudtam nem igényel hetek.Ezt az információt a foglalkoztatò cég főkönyvelőlyétől kaptam.Emiatt utolsó nap változott meg az adobevallásom.Előre is köszönöm válaszát,és segítségét.
  1. Kedves Csaba!

   A már beadott éves adóbevallását önellenőrzéssel helyesbítheti, így érvényesítheti visszamenőleg a magyar családi adókedvezményt, ha annak feltételei fennállnak és ezeket utólag igazolni tudja, pl. a román családi pótlékról szóló okirattal, amely a 2016. évi jogosultság hónapjait is tartalmazza.

   A magyar családi adókedvezményt azonban az említett román igazolás alapján is csak az alábbi feltételekkel veheti igénybe 2016. év megfelelő hónapjaira vonatkozóan:
   – az Ön egész éves jövedelmének legalább 75%-a Magyarországon volt adóköteles 2016-ban és
   – más országban nem vett igénybe hasonló adókedvezményt ugyanarra az időszakra (hónapokra), amelyre Magyarországon kívánja érvényesíteni a családi adókedvezményt visszamenőleg, az eredeti 2016. évi adóbevallás önellenőrzésével.

   Üdvözlettel:
   Pétervári Orsolya

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét