ABT blog

A

Lassan vége a transzferár szezonnak

Megjelent: 2015. február 26. | Témakör: Üzlet

Éves zárás, éves adók megállapításának elengedhetetlen kelléke a piaci ár dokumentáció, melynek elkészítése idén legkésőbb június 1-jén esedékes.
A jelenlegi szabályozás szerint az újonnan megkötött szerződések piaci árát a szerződéskötéskor rendelkezésre álló információk alapján kell megállapítani. Ez logikus, ha úgy akarunk eljárni, mintha egymástól független vállalkozások lennénk.
Vannak azonban ügyletek, amelyek évről-évre visszatérnek. Ezeknél is meg kell állapítani a piaci árat az adott évre, hiszen a legritkább esetben aktuális az előző évi dokumentáció.

A régi szerződéseknél át kell gondolni, hogy az elmúlt üzleti évben voltak-e olyan események, amelyek az ügylet piaci árát módosíthatták, esetleg a piaci ár meghatározásához felhasznált adatokban történt-e változás, vagy a mi ügyletünk körülményeiben változhatott valami, amire független partnerek a szerződéses feltételek megváltoztatásával reagálnának. Az elemzés során kapott adatokat érdemes megőrizni, hátha felhasználhatóak.

A transzferár dokumentáció elkészítésének határideje a társasági adóbevallás benyújtásának napja, idén legkésőbb június 1. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján lehet és kell a transzferár dokumentációt 2014-re frissíteni.

Persze nem ideális ezeken májusban elkezdeni töprengeni, de legkésőbb a beküldés gomb megnyomása előtt azért gondoljuk végig.

Korábbi, részletesebb ismertetőnk a témában: Transzferár nyilvántartások - tények, titkok, tévhitek