ABT blog

A

Munkáltatói jogutódlás – elmélet és gyakorlat

Megjelent: 2016. szeptember 20. | Témakör: Bér- és munkaügy , Üzlet

Munkáltatói jogutódlásról akkor beszélhetünk, ha egy egység, üzletág vagy üzlet úgy kerül átadásra, hogy a továbbműködtetéshez szükséges erőforrások is gazdát cserélnek. Ebben az esetben ugyanis a munkáltató személye is megváltozik, és a munkavállalók is átadásra kerülnek.

Jogutódlás létrejöhet például társaságok összeolvadásával, beolvadással, vagy éppen szétválással, kiválással. Az is előfordulhat, hogy társasági jogutódlás nem kapcsolódik az ügylethez, hanem csak egy gazdasági egységet, üzletágat vesz át egy másik társaság. Ilyenkor a Munka Törvénykönyve alapján jön létre kötelező jelleggel a munkáltatói jogutódlás, még akkor is, ha a felek ehhez egyébként nem ragaszkodnának.
A munkáltatói jogutódlás számos teendővel jár az átvevő munkáltatónál, ugyanis a korábbi munkáltatóval kötött munkaszerződések alapján a jogok és kötelezettségek az átvevőre szállnak át. A munkavállalóknak nincs döntési joguk azzal kapcsolatban, hogy maga az átadás megtörténjen-e, de előre tájékoztatni kell őket a tervezett intézkedésekről, illetve az átadás után az új munkáltató személyéről és a munkafeltételekben bekövetkező esetleges változásokról.

A munkavállalók átvétele előtt érdemes alaposan átnézni, hogy a munkaszerződéseken kívül milyen megállapodások voltak még érvényben a korábbi munkáltatónál. Ilyenek lehetnek például:

 • tanulmányi szerződés
 • versenytilalmi megállapodás

Az ezekkel kapcsolatos kötelezettségeket az új munkáltatónak is teljesítenie kell.

Szintén érdemes a pontos munkavállalói létszámot tisztázni: az éppen Gyeden, vagy tartós táppénzen lévő kollégák is átszállnak az aktív állománnyal együtt, és ha ezzel nem számoltak, akkor ez az átszállás után előre nem tervezett költségeket okozhat.
A munkáltatói jogutódlás bérszámfejtési gyakorlati kérdéseket is felvet. Mivel munkajogi értelemben nem szűnik meg a munkaviszony, a kilépéshez köthető igazolások kiállítására nem kötelezhető az átadó munkáltató. Az adott évben az átadó munkáltatónál szerzett jövedelmekről, levont adóról és járulékokról az átvevő munkáltatónak kell majd év végén vagy kilépéskor igazolást adnia. Ennek teljesítéséhez nyilván az átadó munkáltatónak kell adatot szolgáltatnia, ennek formájáról érdemes már az átadás előtt megállapodni.
Az átvett munkavállalók bejelentése is eltér az új munkaviszonyt létesítő munkavállalók bejelentéséhez képest. Jogutódlás esetén az átadó munkáltatónak nem kell a jogviszonyok végét bejelentenie, az átvevőnek viszont a T1041-es nyomtatványon a jogutódlás tényét és a jogelődre vonatkozó adatokat is fel kell tüntetnie.

Egy új terület vagy üzletág átvételéről szóló tárgyalások alkalmával érdemes a munkajogi következményeket is megbeszélni, az adminisztrációs és az esetleges anyagi terheket előre felmérni és ezek felek közötti megosztását tisztázni.

Hozzászólások

 1. Kedves Edina!
  Pont a gyakorlati megvalósítás érdekelne egy kicsit mélyebben. Pl. az igazolólap az álláskeresési járadék… c. igazoláson mit kell feltüntetni, mint munkaviszony kezdete? Melyik időszakról kell jövedelemadatot szolgáltatni? Hogy néz ki a gyakorlatban a közkeletű nevén TB kiskönyvnek becézett nyomtatványon a jogutódlás tényének bejegyzése?
  Köszönettel:
  Puskás Éva
  1. Kedves Éva!
   Az álláskeresési járadék igazoláson az eredeti (jogelődnél keletkezett) munkaviszony kezdetet kell feltüntetni, de érdemes a jogutódlás időpontját is közölni, legalább kézzel ráírva a számfejtő programból kinyomtatott igazolásra. A járulékalapot az előző 4 naptári negyedévre kell megadni, tehát a jogelőd munkáltatónál szerzett járulékalapokat is a jogutód igazolja, így a szükséges adatokat be kell kérni a jogelődtől. A TB kiskönyvben két sorban lehet közölni a jogelőd illetve a jogutód munkáltatóra vonatkozó adatokat, feltüntetve, hogy munkáltatói jogutódlás történt.
   Üdvözlettel,
   Fazekas Edina

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét