ABT blog

A

Ne adja kölcsön privát autóját barátjának, céges ügyintézéshez!

Megjelent: 2015. február 21. | Témakör: Üzlet

Bizonyára az Ön környezetében is előfordult már, hogy egy cég nem biztosít vállalati gépkocsit a munkavállaló üzleti útjához. Amennyiben a munkavállaló a saját gépkocsiját használja ilyen célból, költségtérítésre jogosult. A kérdés csak az, mi minősül saját gépkocsinak?

Saját gépjármű-használat jogcímén a munkavállaló csak a saját nevén, vagy házastársa nevén lévő gépkocsi után számolhat el költségtérítést. Ha ilyen gépkocsit használ a munkavállaló, akkor nem merül fel cégautóadó fizetési kötelezettség és az üzemanyagköltségen túl 9 Ft/km mértékű normaköltség-átalányra, valamint az úthasználati díjak (e-matricák) megtérítésére tarthat igényt.

Abban az esetben viszont, ha a magánszemély más gépkocsiját használja céges ügyintézéshez, akkor egyrészt nem jogosult a 9 Ft/km-es költségátalányra, másrészt a gépjármű tulajdonosa cégautóadót is köteles fizetni, méghozzá legalább egy havi összeget, amelynek szokásos mértéke jelenleg 11 000 Ft.  

Jól fontolja meg tehát, mielőtt kölcsönadja gépkocsiját barátjának céges ügyintézésre, mert emiatt jelentős adó terhelheti Önt.

 

Hozzászólások

    1. Szülő-gyermek viszonyában ugyanez a helyzet.
      A szülőnek cégautó-adót kell fizetnie, ha gyermeke hivatali, üzleti utazása üzemanyagköltségét a munkáltatója megtéríti az útnyilvántartás és a számlák alapján. A 9 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség adómentesen nem számolható el a megtett útvonalra, ha a kifizető ezt is megtéríti, az a gyermek munkabérként adóköteles jövedelme.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.