ABT blog

A

Online adatszolgáltatás – elindult a tesztelés új fázisa, ezután nem okoz fejtörést a KOBAK

Megjelent: 2018. március 1. | Témakör: Adózás

2018. január 25-én elindult az új tesztrendszer, ebben a fázisban már a gépi interfészek, azaz közvetlenül a számlázó programból küldött fájlok tesztelésére van lehetőség, ezzel egy időben a manuálisan feltöltött .xml fájlok tesztelésére kialakított KOBAK rendszer megszűnik.

Hogyan kell regisztrálni az új rendszerbe és mire vonatkozik az új regisztráció?

Az új tesztrendszer használatához új regisztráció szükséges. A regisztráció végrehajtásához ügyfélkapuval kell rendelkezni, a regisztrációt EGYKE meghatalmazással rendelkező személy is elvégezheti. A teszteléshez minimum egy elsődleges felhasználót és egy technikai felhasználót kell regisztrálni. A technikai felhasználó nem egy igazi felhasználót takar, csupán technikai okokból az adatszolgáltatás beküldéséhez szükséges, jogosultsága kizárólag az interfész használatára terjed ki.

A regisztráció még mindig nem jelenti a éles rendszerbe történő regisztrációt, csak a tesztelésre vonatkozik, így az adatszolgáltatás sikeres teljesítése sem váltja ki az M lapokat, azokat a szokásos módon kell kitölteni július 1-ig.

Aki olyan számlázó programot használ, amelynél a fejlesztő vállalja, hogy kiegészíti az új funkcióval a programot, még nincs teendője ebben a fázisban.

Hasznos információk

A NAV létrehozott egy három nyelvű online számla információs oldalt: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/, ahol technikai segítséget kaphatunk a regisztrációhoz, elérhetőek az adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályok és részletes tájékoztatók. A fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseket a init.onlineszamla_teszt_support@nav.gov.hu e-mailcímen lehet feltenni, magyar, angol és német nyelven.

A szabályozás minden magyar adószámmal rendelkező adóalanyra vonatkozik, így előfordulhat, hogy külföldi számlázó programokat kell alkalmassá tenni az adatszolgáltatásra. A fejlesztőknek informatikai kérdésekről célszerű a NAV-val közvetlenül egyeztetniük, de a honlapunkon mi is közzétesszük angol nyelven a legfontosabb információkat.

Tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatás elmulasztása esetén kilátásba helyezett bírság összege maximális 500.000 Ft számlánként, minden kötelezettnek gondoskodnia kell arról, hogy július 1. után az adatszolgáltatást valamilyen módon teljesíteni tudja.

Ha az adatszolgáltatás teljesítésével kapcsolatban kérdése van, forduljon bizalommal az ABT munkatársaihoz.

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

Konkrét esethez kapcsolódó kérdését tanácsadóink ellentérítés fejében tudják megválaszolni.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét