ABT blog

A

Online számlázás: még egy év türelmi idő

Megjelent: 2017. május 4. | Témakör: Adózás , Üzlet

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján a napokban megjelent információ, valamint a héten az Országgyűlés elé került adócsomag szerint az eredetileg tervezett időpontnál egy évvel később, 2018. július 1-én indulhat útjára az online számlázás rendszere.

Az online számlázás alapvető szabályait a 2016. tavaszi adócsomag tartalmazta. Ez alapján az áfa hatálya alá eső társaságoknak elektronikus úton adatot kellene szolgáltatniuk a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) részére mindazokról a számlázó programmal kiállított számlákról, amelyek áfa tartalma a 100 000 forintot eléri, vagy meghaladja. A rendszer életbelépését követően a tételes áfa adatszolgáltatást már csupán a nyomdai úton előállított számlák kibocsátásáról kellene teljesíteni a NAV részére, feltéve, hogy a számla áfa tartalma a 100 000 forintot eléri, vagy meghaladja.

A számlázáshoz kapcsolódó online adatszolgáltatás várhatóan a társaságok széles körét érinti majd, mivel annak hatálya valamennyi áfa alanyra, vagyis  az áfa köteles belföldi vállalkozásokra és a belföldön csupán áfa regisztrációval rendelkező vállalkozásokra is ki fog terjedni.

A Minisztérium célja az intézkedéssel az áfacsalás visszaszorítása volt, amely illeszkedik az Európai  Bizottság vonatkozó dokumentumaiban (így különösen a COM(2011) 851 és a COM(2010) 695 bizottsági közleményekben) ajánlott eszközök sorába.

Az online adatszolgáltatás rendszere eredetileg 2017. július 1-én lépett volna életbe, a későbbi hatálybalépéssel fennmaradó egy éves időtartamban a társaságok tesztelhetik majd az adatszolgáltatást.

A Minisztérium tájékoztatása szerint a számlázó-programok online adatszolgáltatásának elhalasztása egyben azt is eredményezi, hogy 2017. július 1-étől a tételes áfa adatszolgáltatásra vonatkozó valamennyi szabály változatlan marad. Így az adatszolgáltatás továbbra is csak az 1 millió forint áfa tartalmú számlák kibocsátása, illetve befogadása esetén lesz kötelező, valamint abban az esetben, ha az ugyanabban az adó-megállapítási időszakban ugyanazon partnertől befogadott több számlában áthárított áfa összege az 1 millió forintot meghaladja.

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét