ABT blog

A

Pogácsa vagy catering? – Konferencia- és rendezvényszervezők áfa levonási nehézségei

Megjelent: 2017. április 3. | Témakör: Adózás , Üzlet

Konferenciák, rendezvények szervezésekor viszonylag könnyen eldönthető, hogy mit írjunk a kimenőszámlánkra. Viszont az hogy, hogyan kezeljük a bejövő számlákon szereplő áfákat, már okozhat fejtörést, ha szolgáltatásunkat több másik szolgáltató vagy eladó termékeiből rakjuk össze. A legfőbb probléma abból fakad, hogy az áfa törvény a rendezvények több eleme után áfa levonási tiltást fogalmaz meg, vagy csak szigorú követelményeknek megfelelve engedi az előzetesen felszámított áfát levonni.

Tételes áfa levonási tilalom

A magyar áfa törvény levonási tiltás alá helyezi az alábbiakat:
 • élelmiszer
 • ital
 • vendéglátó-ipari szolgáltatások
 • szórakoztatási célú szolgáltatások

Levonás termékek esetén

Vannak azonban kivételek a levonási tilalom alól. A termékek esetén, vagyis az étel és ital esetében érvényesíthető az előzetesen felszámított áfa, ha igazoltan továbbértékesítési célt szolgál, vagy egy másik szolgáltatás vagy termék árába épül be anyagjellegű ráfordításként. Rendezvényszervezők jellemzően ez utóbbira hivatkozva tudják levonni az áfát, vagyis a rendezvény során kínált pogácsa és ásványvíz az általuk számlázott rendezvényszervezés vagy konferencia belépő árának elemét fogja képezni.

Levonás szolgáltatások esetén

Szolgáltatásoknál ettől eltérő a levonási feltétel. A vendéglátás és a szórakoztatás áfája akkor vonható le, ha változatlan tartalommal, közvetített szolgáltatásként értékesítik tovább. Ez azt jelenti, hogy a kimenő számlán is vendéglátásnak és a konkrét szórakoztatásnak kell szerepelnie. Nem elegendő, ha az igénybe vett vendéglátás beépül egy rendezvény árába, és rendezvényként, konferenciaként értékesítik.

A tartalom elsődlegessége

A problémát a beszerzések esetén az okozza, hogy bár a vendégek pogácsát vagy kávét fogyasztanak, ami valójában termék, de azt vagy a hotel saját személyzete, vagy egy kifejezetten erre szakosodott cég szolgálja fel. Ekkor viszont már nem termékeket vásárolunk, hanem catering-et vagy vendéglátást veszünk igénybe, ami tényleges tartalmában szolgáltatás, függetlenül attól, hogy a szolgáltató mit helyez számlába. Azaz nem lehet kijátszani a szabályokat úgy, hogy vendéglátás helyett étel-italt kérünk ráírni a számlára, miközben catering-et kapunk, és egyúttal rendezvényszervezést nyújtunk. Így a beszerzés áfája mégsem lesz levonható.

Rendezvény saját személyzet számára

Ha a rendezvény célja, saját személyzet számára rendezett konferencia, vagy akár karácsonyi ünnepség, az igénybe vett termékek és szolgáltatások áfája semmiképpen nem lesz levonható, mivel nem valósul meg a továbbértékesítési cél, ami mentesíthet a levonási tilalom alól, akár étel-italt vásárolunk, akár vendéglátást vagy szórakoztatást veszünk igénybe. A fentiek miatt célszerű a megrendelések előtt átgondolni, hogy milyen tartalmú megbízást kell adni konferencia- vagy rendezvényszervezőként, hogy ne szenvedjünk kárt az áfa levonási tilalom miatt.

Hozzászólások

 1. Jól értem, hogy ezek szerint a rendezvény szervezés keretében felszolgált pogácsa áfáját a szervező cég nem vonhatja le, viszont a kimenő számlán nem is tünteti fel, azaz beépíti a rendezvény költségeibe, amire felszámítja az ÁFA-t? Ezt viszont már a konferencián részt vevő levonhatja majd, ugye?
 2. Kedves Kató Béla!
  Ha a pogácsát nem pogácsaként vásárolják, hanem vendéglátásként, illetve a kimenőszámlán rendezvényszervezés szerepel és nem vendéglátás, valóban nem vonható le a beszerzés áfája. A vevő jogosult a rendezvényszervezés áfáját levonni, ha a levonás egyéb feltételei is fennállnak nála.
  Ha a szervező pogácsaként vásárolja a pogácsát, és pogácsaként vagy rendezvényként adja tovább, vagy vendéglátásként vásárolja és azt is számlázza tovább, akkor már levonható az áfa a szervezőnél.
  Üdvözlettel:
  Gálfy Lívia

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét