ABT blog

A

Rövidhírek az online adatszolgáltatás világából

Megjelent: 2018. március 19. | Témakör: Adózás

Az adóhatóság folyamatosan fejleszti az online adatszolgáltatásra szolgáló rendszerét, eközben egyre jobban körvonalazódnak az adatszolgáltatás technikai részletei is. Mivel az éles rendszer kezdési időpontja -2018. július 1.- egyre közeledik, az adózói fejlesztésekre rendelkezésre álló idő is egyre kevesebb. Egyúttal az adóhatóságon is nagyobb a nyomás, hogy minél előbb elérhető legyen az összes funkció a tesztrendszerben, hiszen nem lehet cél egy olyan rendszer bevezetése, melynek adóhivatali elemei sem állnak teljesen készen.

Az adózói oldal tájékoztatására szolgáló felületek minden bizonnyal nem elégítik ki a szoftverfejlesztők és könyvelők információszomját, hiszen március közepéig már harmadik alkalommal tartott az adóhatóság online adatszolgáltatás fejlesztői konzultációt. Az adóhatóság nem számít változásokra sem a rendelettervezettel, sem a technikai részletekkel kapcsolatban, annak ellenére, hogy a tervezet jelenleg az EU előtti notifikációs eljárási fázisban van. A konzultáción több, eddig talán kevésbé ismertetett technikai részletet is felfedtek a fejlesztők előtt.

Nyilvánosságra hozott technikai részletek

A számlázó programok kapcsán 2016-ban bevezetett adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás is teljesíthető lesz az új .xml sémák szerint, így nem szükséges két különböző technikai felépítésű rendszert használni, az új sémák alkalmasak lesznek az ellenőrzések során teljesítendő adatszolgáltatásra is.

Az adóhatóság 2018. július 1-től olyan módosító számlák esetében is várja majd a számlánkénti adatszolgáltatást, amelyek július 1-et követően kerülnek kiállításra, de eredeti, referencia számlájuk 100 ezer forint feletti adótartalommal bír. Ezzel némileg megnehezítik a rendszert fejlesztők életét, hiszen a rendszer indulása előtti számláról ha készül is adatszolgáltatás, az csak a tesztrendszerbe kerül be.

A tesztrendszer és az éles rendszer összekapcsolása a bevezetési időpont körül okozhat még fejtörést a fejlesztőknek. Érdekesség, hogy az adóhatóság meghagyja a lehetőséget az adózóknak, hogy az online számlázási rendszerből az adószámok lekérdezés funkciója az adatszolgáltatástól független üzleti folyamatokban is szabadon használható legyen.

Technikai érvénytelenítés

Kirajzolódni látszik a technikai érvénytelenítések esetén várható eljárásrend is. Technikai érvénytelenítést olyan adatszolgáltatással kapcsolatban kell majd elvégezni, ahol a számla ugyan helyesen lett kiállítva, de a beküldött adatszolgáltatás hibás, nem megfelelően tartalmazza az adott számla adatait. Ilyen esetekben ugyan a technikai érvénytelenítés interfészen keresztüli művelettel hajtható végre, azonban az online felületen egy felhasználónak az érvénytelenítéseket egyesével jóvá kell hagynia. Üzemzavar esetén nyilatkozatot kell kitölteni, így mentesülve az adott időszakban az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Az adóhatóság rendelkezésre bocsátotta a tesztportálon a fejlesztői konzultációkon vetített diasort, illetve további segédprogramokat is.

Érdemes az online felületen időnként körülnézni, hiszen az éles rendszer indulásáig hátralévő idő láthatóan nem csak az adózókat, hanem az adóhatóságot is sürgeti.

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

Konkrét esethez kapcsolódó kérdését tanácsadóink ellentérítés fejében tudják megválaszolni.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét