ABT blog

A

Szavazatszámlálók, választási bizottsági tagok mentesülése munkavégzés alól

Megjelent: 2016. szeptember 27. | Témakör: Bér- és munkaügy

Az országgyűlési, helyi önkormányzati választások, illetve a népszavazások alkalmával helyi választási bizottságokat illetve szavazatszámláló bizottságokat állítanak fel az egyes körzetekben. A választási törvény alapján a szavazatszámlálók, illetve választási bizottsági tagok a választást, népszavazást követő napon mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól.

Így lesz ez a közelgő október 2-i népszavazás alkalmával is: október 3-án igazoltan maradhatnak távol ezek a munkavállalók a munkahelyükről, és aznapra bér (távolléti díj) illeti meg őket, amit a munkáltató köteles megfizetni.

Annak érdekében, hogy a munkáltatót ne érje emiatt kár, öt napon belül lehetősége van arra, hogy a távolléti díjat és járulékait a helyi választási bizottságtól visszaigényelje. Mivel nincs általános szabály a visszatérítésre, ezért minél előbb fel kell venni a kapcsolatot a helyi választási iroda vezetőjével és tisztázni a visszaigénylés módját.

Fontos hangsúlyozni a mentesülés kapcsán, hogy a munkavállaló köteles előre bejelenteni távolmaradását a munkából, megjelölve annak okát. A munkáltató emellett kötelezheti a munkavállalót, hogy igazolja a jogszerű indok fennállását.

A jogszabályok további olyan állampolgári kötelezettségeket is meghatároznak, amikor a munkáltatónak kötelessége felmenti a munkavégzés alól a munkavállalót, de a díjazás a járulékaival együtt megtérül, vagyis nem a munkáltató költsége, hanem az elrendelőé. Ilyen többek között:

  • a Munka Törvénykönyve által nevesített önkéntes vagy létesítmény tűzoltói szolgálat ellátásának időtartama;
  • az önkéntes polgárvédelmi feladatok ellátásának teljesítése (pl. árvíz, földrengés esetén).

Más a helyzet, ha a munkavállaló saját házát, vagyonát menti a védekezéssel, és nem polgármesteri behívásra teljesíti azt. Ebben az esetben a munkavállaló mentesül ugyan a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól (a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára), de díjazás nem jár neki.

Köztes eset az önkéntes véradáson való részvétel, amikor a véradáshoz szükséges idő tartamára, de maximum 4 órára mentesül a munkavégzési kötelezettség alól a munkavállaló, amire a távolléti díj összegét kell részére megfizetni – ennek megtérítését azonban nem kérheti a munkáltató.

Ha bíróság vagy hatóság felhívására kell részt venni egy eljárásban akár tanúként, felperesként, alperesként, gyanúsítottként, az erre szóló idézéssel kapcsolatban a munkáltatónak nincs mérlegelési lehetősége, a munkavállalót fel kell menteni a munkavégzési kötelezettsége alól, de (a munkáltató által vissza nem igényelhető) díjazás csak akkor illeti meg, ha tanúként hallgatják meg.

Hozzászólások

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét