ABT blog

A

SZJA bevallás, végre elkészült! Vagy mégsem?

Megjelent: 2015. február 13. | Témakör: Üzlet

Lassan véget ér az idei személyi jövedelamadó bevallások szezonja, legalábbis a többségnek (ne feledjük, van azért lehetőség halasztani a bevallás leadását). Ilyenkor a legtöbb ember (remélhetőleg) jóleső érzéssel hátradől: lehúzhatunk egy fontos feladatot a teendőinket tartalmazó listáról, legközelebb elég egy év múlva ezzel foglalkozni,  holott...

Az igazat megvallva (és felhasználva az elmúlt évek tapasztalatait), a munkának elvileg most kellene kezdődnie. A bevallás benyújtása ugyan bár nagyon fontos teendő, azonban tartalmilag akkor is csak egy adminisztratív feladat. Ugyanis az éves SZJA bevallás elkészítése egy pillanatfelvétel az elmúlt adóévünkben mutatott teljesítményről: mi történt velünk anyagilag, mennyi jövedelmet szereztünk, hogyan gazdálkodtunk vagyonunkkal, és ennek eredményeképpen, mennyi adót kell fizetnünk. A bevallás elkészítésekor ugyanis már az adótanácsadó sem képes csodákra, kizárólag a már megtörtént eseményeket tudja feldolgozni és azok adóhatásait kiszámolni, a befizetendő összegről pedig tájékoztatni az ügyfelet.
Itt azonban van még egy fontos feladat, mégpedig az, hogy felhívja a figyelmet azon ügyletekre, tranzakciókra, amelyeket adózási szempontból kedvezőbben is le lehetett volna bonyolítani. Cél, hogy az ügyfél fejében elültesse azon gondolatokat, hogy az adózásról év közben is érdemes beszélgetni. Ahogy egy ügyfelem mondta: László, akkor ezentúl a megkérdezése nélkül most már semmit se írjak alá?

A bevallás benyújtását követő időszak tehát véleményem szerint jó alkalom a szándékaink és a lehetőségeink végiggondolására, ideértve az elhalasztott teendők pótlását is. Ha például külföldi munkavállalásra készülünk, avagy egy külföldi hatóság részére nyújtunk be adózáshoz elvileg nem kapcsolódó kérelmet, esetleg örökölt vagyonunkat szeretnénk biztonságba helyezni vagy ellenőrzésre felkészülni, hogy ne érjen váratlanul - ezek mind olyan élethelyzetek, amelyeknek komoly adózási következményei lehetnek, és ezen következményeket kizárólag a bevallás elkészítésekor kezelni már nagyon nehézkes.

Egy hasonlattal élve, a tervezés, az előre gondolkodás az adóügyekben is legalább olyan fontos, mint például a nyugdíjügyekben. Mindenhol azt lehet olvasni, milyen fontos a nyugdíjcélú megtakarítás, mivel megélhetési biztonságot ad idős korra, arra az időszakra, amikor az ember már kiszolgáltatott és nem képes a saját sorsát olyan erővel irányítani, mint aktív korában. Hát ez így működik az adóügyekben is: ha nem gondolkodunk előre és nem tervezünk, akkor adóügyekben is kiszolgáltatottá válunk. Javasolt tehát előre gondolkodni, tervezni, hogy kiszámítható anyagi kötelezettségeket tudjunk vállalni, valamint nyugodtan élni és aludni.