ABT blog

A

A ‘T180, ‘T182, ‘VAMO jelű nyomtatványok utolsó napjai

Megjelent: 2015. július 30. | Témakör: Adózás , Jog

Alig 3 napot kaptak az adózók, hogy felkészüljenek az adóhatóság előtti képviselet bejelentésére szolgáló új nyomtatvány, az EGYKE (Egységes Képviseleti Adatlap) használatára.

Az új adatlap a korábbi 'T180, 'T182 és 'VAMO nyomtatványokat váltja fel 2015. július 17-étől, a folyamatban lévő ügyekben beadott régi típusú nyomtatványokat a NAV már csak ezen a héten, azaz július 31-éig fogja feldolgozni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 14-én közzétett tájékoztatása szerint július 17-étől az új képviseleti jogosultságot,  a korábban bejelentett képviseleti jog változását, ill. megszűnését már csak az EGYKE adatlapon lehet bejelenteni. Nem kis bosszúságot okoz az áttérés azoknak az adózóknak és meghatalmazottaknak, akik éppen ezekben a napokban külföldről várják vissza a képviselők aláírásával ellátott 15T180, 15T182, 15VAMO adatlapokat, vagy ahol az aláíró képviselő 2015. július 17-ét követően érkezik vissza rendes nyári szabadságáról. Ezekben az esetekben sajnos meg kell ismételni a bejelentést, azaz az EGYKE adatlapot szükséges kitölteni a régi nyomtatványok helyett, hiszen ezeket már nem fogja feldolgozni az adóhatóság.

Az EGYKE adatlap az alábbi célokra alkalmas:

 • állandó vagy egyes ügyekre vonatkozó meghatalmazás bejelentésére az adóhatóság előtt személyesen és papíron intézhető adóügyekben (korábbi VAMO helyett)
 • állandó vagy meghatározott ügyekre szóló meghatalmazás bejelentésére az adóhatóság előtt elektronikus úton intézhető adóügyekben (korábbi 'T180 helyett)
 • telefonon intézhető adóügyekre vonatkozó képviselet bejelentésére ('T180 helyett)
 • egyéb speciális esetekben szerencsejáték, ajándéksorsolási és játékautomata üzemeltetési ügyekben
 • a korábban bejelentett meghatalmazások visszavonására ('T182 helyett)

Az adóhatóság tehát a jövőben egyetlen adatlapot biztosít ügyfeleinek mind a személyes és papír alapú, mind az elektronikus és telefonos ügyintézésre vonatkozó új képviseleti jogosultságok, a képviseleti jogban történő változás és a képviselet megszűnésének bejelentésére.

Az új adatlapot nem kell ismételten beadnia azoknak a képviselőknek, megbízottaknak, akik már rendelkeznek valamely meghatalmazással, azonban a képviseleti jogban bekövetkező változás esetén adott képviselőre vonatkozóan a teljes adatlapot szükséges kitölteni, nem elég csak a változással érintett rovatot jelölni.

Lényeges, de változatlan az a szabály, amely szerint az első bejelentéshez csatolni kell az eredeti aláírásokkal ellátott meghatalmazást vagy a nyomtatvány pótlapjaként lehet kitölteni az adóhatóság által előre megfogalmazott meghatalmazás-mintákat.

Végül ne lepődjenek meg a hirtelen változásban érintett eBEV-felhasználók, ha kezdetben az általános nyomtatványkitöltő program apró hibáját észlelik a kitöltés során.

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét