ABT blog

A

Új fogalom: nyári adóváltozások!

Megjelent: 2015. február 19. | Témakör: Üzlet

Kicsit talán szokatlan, hogy nyár elején már a jövő évi adóváltozások tartják – kis túlzással – lázban a szakmát, de mindenképpen pozitív, hogy már ilyen korán jogszabályokban ölt testet a kormányzati akarat. A következőkben röviden összefoglalom a tervezett adóváltozásokat, nyári szabadság előtt/alatt is érdemes figyelemmel követni, mivel mindenkit érint, mégha eltérő mértékben is:

 • Személyi jövedelemadó változások: 2016-től a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra csökkent a jelenlegi 16%-ról, valamint 12,500 forintra emelkedik a családi adókedvezmény összege kétgyermekes családok esetén (a tervek szerint pedig az elkövetkező négy évben fokozatosan a duplájára emelkedik a jelenlegi havi 10 ezer forintról).
 • Társasági adóváltozások érintő főbb változások:
  • bevezetésre kerül a növekedési adóhitel, amelynek lényege, hogy az adóévi adózás előtti eredménynek a megelőző adóév adózás előtti eredményét meghaladó része után az adót a következő két adóév során kell megfizetni, ha a vállalkozás az adózási eredményét az előző évhez képest legalább megötszörözte
  • további kedvező módosítás, hogy bírságok visszatérítése miatt az adóévben bevételként elszámolt, korábbiakban növelő tételként figyelembe vett összeg is csökkenti az adóalapot,
  • és fontos pontosítás, hogy bizalmi vagyonkezelés esetén a kezelt vagyon is társasági adóalanynak minősül, összhangban egyébként a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó szabályozás koncepciójával.
 • Nemzetközi adózást érintő változás, hogy – hasonlóan egyébként a személyi jövedelemadózásban alkalmazott elvekhez – a külföldön adóköteles jövedelem magyarországi adózás alól történő mentesítése kizárólag a progresszió fenntartásával lehetséges, ha nemzetközi szerződés így rendelkezik.
 • A bankadó mértéke csökken: a felső kulcs 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken (csak 2019-től lesz az adókulcs az uniós normáknak megfelelő mértékű). További változás 2016-tól, hogy a hitelintézetek adóalapjukat nem a 2009. évi, hanem a 2014. évi mérlegfőösszeg alapján állapítják meg, a fizetendő bankadó mértéke viszont nem haladhatja meg a 2015. adóévre fizetett bankadó összegét. Emellett megszűnik a kockázati tőkealap-kezelők egyidejűleg fennálló kettős különadó fizetési kötelezettsége (a forgalmazó és befektetési alapok különadójának kötelezettsége vonatkozásában).
 • Általános forgalmi adóváltozások: 2016. január 1-jétől a sertés tőkehúsokat is a kedvezményes, 5 százalékos adó fogja terhelni.
 • Közműadót csak az üzembehelyezést követő 5 évvel később kell fizetni az új nyomvonalon létesített közművezetékek, valamint a kifejezetten gyors (100 Mbps sebességű) szélessávú internet-szolgáltatás nyújtására alkalmassá tett vezetékek után.
 • A dohányipari hozzájárulás eredetileg egy egyszeri, a 2015. évre szóló fizetési kötelezettség volt, mivel azonban a hozzájárulás bevezetésének okai még jelenleg is fennállnak (azaz a dohányzás továbbra is káros az egészségre és az államháztartásnak továbbra is szüksége van e bevételi forrásra), állandó közteherré alakul.