ABT blog

A

Váratlan fordulat a lakáskiadás adózásában

Megjelent: 2017. július 21. | Témakör: Adózás , Üzlet

A rövidtávú lakáskiadók tevékenysége ellen tiltakoznak - többek között - a szállodák, mert a magánbérbeadók sokkal kevesebb szabály betartására kötelezettek, ráadásul még kedvezőbb adózási szabályok is vonatkoznak rájuk. Emiatt várható volt, hogy a rövidtávú lakáskiadásra vonatkozó szabályok szigorodni fognak, a kedvező adózási mód mértéke növekszik, esetleg az átalányadózás intézményét eltörlik.

Most mi történik? Pont az ellenkezője:

2018-tól három ingatlan után is lehet majd átalányadózást választani

Az szja törvény 2018. január 1-jén életbe lépő változása szerint, az átalányadózás a korábbi egy rövidtávra kiadott ingatlan helyett már legfeljebb három ingatlanra is alkalmazható lesz - tehát 2018-tól még szélesebb kör választhatja a kedvező adózási módot.

Az átalányadó választásának egyéb feltételei változatlanok maradnak, tehát az választhatja az átalányadózást, aki:

  • magánszemélyként - nem egyéni vállalkozóként - fizető-vendéglátó tevékenységet folytat
  • rövidtávra adja bérbe ingatlanát
  • a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő lakásban folytatja.

Ha a bérbeadó megfelel a fenti feltételeknek, akkor az SZJA fizetési kötelezettsége (függetlenül az elért bevételtől): 38.400 Ft/szoba/év.

Azért érdemes vigyázni!

Ennyire azért nem egyszerű a helyzet, mert számolni kell az áfa fizetési kötelezettséggel is: a rövidtávú lakáskiadás alapvetően áfa köteles tevékenység, amely 18%-os áfa kulccsal adózik.

Aki jogosult rá, az jellemzően alanyi mentességet választ, azért, hogy a 18%-os áfa ne növelje meg a szobakiadás árát. Az alanyi mentesség választásának a felső határa 2017-ben 8 millió Ft. Tehát 8 millió Ft-os éves bevétel fölött, kikerülünk az alanyi mentes körből, ezért már nem számlázhatunk áfa mentesen, be kell szednünk és be kell fizetnünk a 18% áfát.

Ez nem csak a kiadott szoba árát növeli meg (vagy a jövedelmünket csökkenti, ha bruttósítjuk az árat), hanem az adminisztrációs terheinket is. Cserébe annyit kapunk, hogy a lakáskiadással kapcsolatos, igazolt beszerzéseink áfája levonhatóvá válik.

Hozzászólások

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

  • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
  • E-mail címét nem tesszük közzé
  • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét