ABT blog

A

Jól tervezett a NAV

Megjelent: 2018. március 6. | Témakör: Adózás

Legalábbis a kapacitásaival biztosan, mert az idei évben az szja bevallás tervezetek a vártnál két héttel korábban elkészültek és már megtekinthetőek az ügyfélkapu eSZJA oldalán. Most az adózókon a sor, az ő feladatuk ellenőrizni, javítani és jóváhagyni a tervezetet.

Tekintettel arra, hogy még tanuljuk az új rendszert, illetve vannak változások is az előző évhez képest, az alábbiakban összefoglaltam az adóbevallási tervezetekkel kapcsolatos legfontosabbakat szabályokat.

A munkáltatói SZJA bevallások kora lejárt

Nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy mikor januárban megkaptuk a kifizetői igazolásokat, nem kellett nyilatkozni, hogy kérünk-e munkáltatói szja bevallást. Ennek oka, hogy idéntől ez a lehetőség megszűnt: vagy a NAV tervezet lesz a bevallásunk vagy önadózunk (magunk töltünk ki egy 17SZJA nyomtatványt).

Már majdnem mindenkinek tervez a NAV

A 2017-es évre már adószámos magánszemélyeknek és az őstermelőknek is készül tervezet. Annyi különbséggel, hogy az ő tervezetük nem válik jóváhagyás nélkül végleges bevallássá, míg a többi adózó esetében akkor is végleges bevallás lesz a tervezetből, ha az adózó meg sem nyitja azt.

Hogy juthat el a tervezet az adózóhoz?

Ügyfélkapun megtekinthető, aki még nem nyitott ügyfélkaput, az sem maradt le semmiről, ha május 21-ig elintézi, akkor nála is meg fog jelenni a tervezet.

Ügyfélkapus regisztráció hiányában, március 19-ig az alábbi módok valamelyikén kérhető a papíralapú tervezet postázása:

 • SMS-ben 06-30/344-4304 telefonszámon az adóazonosító jel és a születési dátum megadásával
 • papíralapon vagy a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” nyomtatvány kitöltésével vagy kötetlen formájú levélben
 • NAV ügyfélszolgálaton telefonon vagy személyesen

Március 19. után csak személyesen kérhető az illetékes NAV ügyfélszolgálaton, hogy a papíralapú tervezetet postázzák a magánszemély részére.

1+1% felajánlás

Sajnos a tavalyi évben kevesebben ajánlották fel az adójuk 1%-át, pedig biztosan mindannyiunk ismeretségi körében van olyan egyesület, alapítvány, akinek jól jönne a támogatás. A rendelkezés akár kötetlen formában is megtehető, nem szükséges, hogy az SZJA bevallás része legyen, csak az a fontos, hogy a nyilatkozat május 22-ig érkezzen meg a NAV-hoz. Arra is van lehetőség, hogy a munkáltató összegyűjtse a nyilatkozatokat és egyben postázza azokat. Változás az előző évhez képest, hogy a 2018-ban tett egyházi nyilatkozat visszavonásig érvényes.

Mi a teendő a tervezettel?

 • Az adózó feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy valamilyen formában meg tudja nézni a tervezetét az előbb felsorolt módok valamelyikén.
 • Ha megvan a tervezet, akkor elő kell venni a munkáltatótól kapott igazolást, az adókedvezményeket igazoló papírokat, illetve minden az adózást érintő papírunkat 2017-re vonatkozóan.
 • Ezután össze kell vetni a tervezeten szereplő számokat az igazolásokkal, ha minden egyezik akkor jóváhagyható a bevallás. Ha nem egyezik vagy még van egyéb jövedelmünk is akkor valamilyen módon javítani kell a tervezet, ügyfélkapun azonnal javítható, ha papíralapú a tervezet, akkor egy 17SZJA nyomtatványt kell kitölteni és elküldeni.
 • Ha olyan jövedelmünk van, amit nem tartalmaz a tervezet (nem kifizetőtől származik), akkor meg kell állapítanunk az adókötelezettséget és ezt is fel kell tüntetnünk a bevallásban. Ilyen jövedelem lehet pl. ingatlanbérbeadás, ingatlan értékesítés, külföldi jövedelmek, befektetésekből származó jövedelmek.
 • Ha fizetendő adónk van, fizessük be május 21-ig, ha visszaigényelhető adónk van rendelkezzünk a kiutalásról minél előbb.
 • Nyilatkozzunk az 1+1%-ról.
 • Nyomtassuk ki a bevallást és a dokumentumokkal együtt őrizzük meg 2023.12.31-ig.

Hasznos információk

A http://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja oldalon minden információ elérhető az szja bevallás tervezettel kapcsolatban.

Ha kérdése van az szja bevallásával kapcsolatban az ABT Treuhand adótanácsadói készséggel állnak rendelkezésére.

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

Konkrét esethez kapcsolódó kérdését tanácsadóink ellentérítés fejében tudják megválaszolni.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét

Hozzászólna? Elmondaná véleményét? Várjuk kommentjét.

 • A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező
 • E-mail címét nem tesszük közzé
 • Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására az ABT Treuhand csoport a jogot fenntartja, a megjelenéshez kérjük türelmét